Unosan posao za sve koji žele da ostanu na selu - Najveći potencijal Srbije, Nemci traže partnere


Biomasa ima najveći udeo u potencijalu obnovljivih izvora
energije u Srbiji, od čak 61 odsto, i može da bude unosan posao za sve koji žele da ostanu na selu.

Kako je rečeno na stručnoj konferenciji "Biomasa i biogas u Srbiji", nemačke kompanije su tim povodom posetile Srbiju kako bi pronašle potencijalne strateške partnere u toj oblasti.

Konferenciju "Biomasa i biogas u Srbiji" je organizovala Nemačko-- srpska privredna komora zajedno sa Saveznim ministarstvom za ekonomiju i energetiku Nemačke, a odazvalo se više od 150 predstavnika srpskih i nemačkih kompanija i institucija.

Koordinator projekata u Nemačko-srpskoj privrednoj komori Stevan Đurić je rekao novinarima da su već duže fokusirani na projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, kao i da će ove godine u fokusu biti bioenergija kao značajan resurs za Srbiju.

Đurić je kazao da u Srbiji trenutno postoji svega 11 megavata izgrađenih postrojenja na biomasu, što je veoma malo. "Nacionalnim akcionim planom Srbije za korišćenje obnovljivih izvora energije do 2020. godine predviđeno je da bude izgrađeno do 100 megavata postrojenja, kao i do 30 megavata biogasnih postrojenja", naveo je on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji sada imamo samo 10 biogasnih postrojenja sa ukupnim kapacitetom od 12 megavata, dok u Nemačkoj ima oko 9.000 biogasnih postrojenja. "Vidimo da je pred Srbijom još dug put u oblasti bioenergije", naglasio je Đurić.

Cilj je, dodaje, da se povežu uspešne nemačke kompanije sa domaćim preduzećima radi razmene tehnologije i iskustava i zato će u okviru konferencije biti organizovane i B2B sastanci privrednika.

"Nemci su došli da istraže tržište, a mi smo tu da im pomognemo. Nemačke kompanije su zainteresovane za partnerstva u prodaji, eventualno otvaranje predstavništva i slično."

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO