Ulaganje u životnu sredinu je investicija - Srbiji neophodno 300 sistema za preradu otpadnih voda


Svetski dan voda obeležen je širom sveta pod sloganom
"Odgovor je u prirodi", u cilju ukazivanja na povratak rešenjima koje je priroda ponudila kako bi se smanjile poplave, suše i zagađenje voda. U Beogradu održan seminar "Specifični planovi implementacije direktiva u sektoru voda" na kojem je poručeno da ulaganje u životnu sredinu nije trošak, već investicija.

Ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan istakao je da je Ministarstvo, na čijem je čelu, zaštitu vode postavilo kao prioritet i dodao da je u tom smislu Srbiji neophodno oko 300 sistema za preradu otpadnih voda, čija će izgradnja koštati između četiri i pet milijardi evra.

"Ovo nije priča o novcu, ovo je priča o potrebi da se prvi prioritet, koji je Ministarstvo zaštite životne sredine postavilo, tretira na ispravan način i da brzo pristupimo izgradnji sistema za preradu otpadnih voda", rekao je Trivan.

Smatra da je prerada otpadnih voda pitanje svih pitanja za Srbiju, jer je, kako kaže, daleko od standarda Evropske unije, ali i zbog toga što Srbija spada u zemlje koje ne raspolažu velikim količinama pijaćih voda.

"Od desetina sistema za preradu otpadnih voda, što se mene lično tiče, samo tri do pet funkcioniše na zadovoljavajući način, svi ostali ne funkcionišu na zadovoljavajući način", ukazao je Trivan.

Govoreći o vodama u Vojvodini, ministar kaže da su vode u tom delu Srbije u većoj meri kontaminirane, ali da država ulaže napore da poboljša kvalitet vode u severnom delu naše zemlje, navodeći da je u Zrenjaninu završeno postrojenje koje čeka kraj formalne dokumentacije "kako bi voda uspešno došla do građana".

Ministar se protivi da pijaćim vodama gazduju pojedinci i firme van Srbije, jer je voda, ističe, strateški resurs kojim ko bude u budućnosti raspolagao pretendovaće da su građani sigurni, bezbedni, a da je država nezavisna.

Trivan, međutim, ukazuje da voda nije samo resurs, već može biti i pretnja, te da će se godinama povećati broj prirodnih katastrofa, posebno kada su u pitanju bujice, i naveo da je važno da svi bujični tokovi budu uređeni tehnički i inženjerski.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, je rekao da će, kada se govori o upravljanju vodima, najveći izazov za Srbiju biti proces evropskih integracija, odnosno ispunjenje broja sistema otpadnih voda.

"Srbija je započela taj proces, uveliko se radi u Leskovcu, Velikom bačkom kanalu, započet je posao u Kraljevu, sprema se dokumentacija za Niš i Novi Sad, a gradonačelnik Beograda je potpisao memorandum sa kineskim partnerima za izgradnju postrojenja u Beogradu", ukazao je Radović.

On kaže da izgradnja postrojenja ne predstavlja trošak, već investiciju i šansu da se zaposle mladi i obrazovani ljudi, inženjeri, ekolozi, IT stručnjaci.

"Imaćemo dobitnu kombinaciju, pored toga što ćemo imati zdravu i čistu vodu, mi ćemo i zaposliti veliki broj ljudi u ovom procesu", zaključio je Radović.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo