U Srbiju zbog posla - iz Kine, Rusije, Jamajke, Šri Lanke, Čilea...


Privredna komora Srbije, u saradnji s Ministarstvom za rad,
zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalnom službom za zapošljavanje, organizovala je stručni skup „Predstavljanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju”, na kojem je više od 60 poslodavaca koji zapošljavaju strance u Srbiji upoznato s novinama koje su izmene donele, kao i s dopunama koje su od 27. decembra prošle godine, stupile na snagu.

Po rečima rukovodioca Grupe za upravne i upravno-nadzorne poslove u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanje Gavranović, od početka primene Zakona o zapošljavanju stranaca, odnosno 4. decembra 2014. godine, do kraja prošle godine izdato je 21.397 dozvola za rad, dok ih je u prva dva meseca ove godine izdato 1.208, računajući nove, ali i produžene.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje Dnevniku je rečeno da je od ukupno 21.397 radnih dozvola izdatih strancima od 4. decembra 2014. do 31. decembra prošle godine, bilo 5.989 žena. Od tog broja, u Vojvodini je izdato 3.745 tih dozvola, od čega 1.021 za žene.

Najveći broj stranaca koje zapošljavaju poslodavci iz Srbije su državljani Kine, Rusije, Makedonije, Italije, Grčke, Slovenije, Turske, BiH, Nemačke i Crne Gore, rečeno je u NSZ-u. Tokom prošle godine u Srbiji su radili i državljani Velike Britanije, Francuske, Španije, Češke, Belgije, Norveške, Japana, Libana, Švajcarske, Finske, Islanda, Albanije, Kube, Tajlanda, Brazila, Moldavije, Švedske, Jordana, Kanade, Danske, Irske, SAD. Radne dozvole za rad u Srbiji prošle godine dobijali su i državljani Nepala, Jamajke, Senegala, Singapura, Gvineje Bisao, Kostarike, Šri Lanke, Čilea i drugih država.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO