U Srbiji traže medicinare, šnajdere... za posao u Nemačkoj, Hrvatskoj, Austriji... plata do 2.400 evra


Nemačkoj nedostaje 1,2 milion radnika gotovo svih zanimanja
i ona se ovih dana dala u potragu za njima u mnogim državama Evrope.

Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije objavljuje na svom sajtu oglase za nemačke institucije koje ovih dana najviše traže medicinske radnice, odnosno negovateljice. Tako je objavljen oglas o zapošljavanju deset radnika na poslovima kvalifikovanog zdravstvenog radnika za rad u domovima za stara lica i osobe s mentalnim poremećajima. Poslodavac je „Sozialwerk Heuser” iz Bad Ajblinga, koji za medicinske sestre ili tehničare koji bi radili taj posao obezbeđuje troškove prevoza i bruto platu od 1.900 do 2.400 evra.

Reč je o radnom odnosu na dve godine, s probnim radom u trajanju od šest meseci. Postoji mogućnost produženja ugovora o radu, a rad je u smenama. Oglas je otvoren do 9. aprila.

I druge evropske države, poput Češke, Austrije i Slovačke, tragaju za profilima radnika koji im nedostaju, pa se na sajtovima mogu naći i ponude koje ovih dana stižu našim agencijama za zapošljavanje i NSZ-u. No, potragu za radnicima u Srbiji, po oglasima objavljenim na sajtu NSZ-a, iskazuje i Hrvatska. Trenutno hrvatska kompanija „Boksmark” Trnovac Bartolovečki traži više šivača, odnosno krojača, za šivenje kožnih navlaka za unutrašnjost automobila na industrijskim šivaćim mašinama. Poslodavac traži radnike sa završenom osnovnom ili srednjom školom tekstilnog ili kožarskog usmerenja, i najmanje godinu iskustva. Plata se kreće u neto iznosu od 413 do 693 evra mesečno, a radnici imaju pravo i na novčani bon za Uskrs, naknadu za letnji godišnji odmor, naknadu za Božić i neke druge pogodnosti. Gazda obezbeđuje troškove smeštaja u iznajmljenim privatnim kućama ili u hostelu za zaposlene. Oglas je otvoren do 31. marta.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: stockimages/freedigitalphotos.net

POPULARNO