U Rumi besplatan vrtić za svu decu


U skladu sa najavljenim usvajanjem mera pomoći koje će
podstići roditelje na povećanje broja dece u Srbiji, Rumljani već omogućavaju olakšice svojim mladim roditeljimaa to se odnosi na besplatne vrtiće za svu decu u toj opštini.

Od početka 2018. godine, Ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje "Poletarac" u Rumi upisuje i potpuno bepslatno vodi računa o svim najmlađima Rumljanima, jer celokupno finanisiranje boravka dece u vrtićima snosi Opština Ruma.

Tako je Ruma postala prva lokalna samouprava u Srbiji sa besplatnim vrtićima, a i do početka godine su imali najniže cene za boravak mališana u tim ustanovama, pošto su roditelji u Rumi izdvajali po 3.000 dinara za prvo i drugo dete za tu namenu.

"Ne radi se o nikakvoj političkoj kampanji ili predizbornoj priči, jednostavno Opština Ruma je finansijski značajno ojačala, u proteklih par godina smo stabilizovali budžet i sada su se stekli uslovi da omogućimo besplatan vrtić deci", naveo je predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je dodao i da će takve mere mnogo značiti svim roditeljima, pogotovo onima koji imaju više dece predškolskog uzrasta, a iz Gradske uprave u Rumi Tanjugu je rečeno da odluka o besplatnim vrtićima obuhvata preko 1.300 mališana.

Rumska opština je ranija finansirala 80 odsto troškova boravka mališana u vrtiću, a u narednom periodu će se iz opštinskog budžeta izdvojiti dodatnih 40 miliona dinara zarad pokrivanja celokupnih troškova, a iz opštinske uprave najavljuju izgradnju vrtića u Putincima i proširenje vrtića "Kockica".

Predsednik Opštine Ruma je zaključio da 40 miliona dinara izdvojenih za usvajanje odluke o besplatnim vrtićima nije veliki iznos za projektovani budžet te opštine za 2018. godinu, koji iznosi dve milijarde dinara, te da je besplatne vrtiće za mališane omogućio privredni rast u toj opštini, koji se, prema njegovom stavu, oslikava u padu nezaposlenosti, odnosno otvaranju velikog broja novih radnih mesta u protekle dve godine.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

Nepalski milijarder širi posao u Vojvodini

POPULARNO