U Novom Sadu otvoren Centar za istraživanje kompanije "Continental" - plata i 2.500 evra


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa
predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i ambasadorom Republike Nemačke u Srbiji Nј.E. Akselom Ditmanom prisustvovao svečanom otvaranju tehnološke kompanije „Continental“ u Novom Sadu. Poslovna jedinica za enterijer (Interior Division) u „Continentalu“ već je angažovala 100 visoko specijalizovanih inženjera za različite projekte. Dve poslovne jedinice, Karoserija i bezbednost i komercijalna vozila i Post-prodaja (Body & Security and Commercial Vehicles, Aftermarket), su počele da razvijaju proizvode i solucije u Novom Sadu. Kako je najavlјeno, u narednim godinama, „Continental“ će kreirati 500 radnih mesta u Novom Sadu, uglavnom u oblasti softvera i sistemskog inženjeringa.

- Danas je ispunjeno obećanje koje je pre godinu dana dao tadašnji premijer, a sada predsednik Republike Aleksandar Vučić, a to je dolazak ove velike kompanije u naš grad. Znali smo da će do ovoga doći, jer je sada nastupilo doba kada ne zatvaramo fabrike, već ih otvaramo. Otvaramo nova radna mesta i sada konačno postoji snažna saradnja sva tri nivoa vlasti - gradskog, pokrajinskog i državnog što direktno omogućava razvoj jedne zajednice. Najvažnija podrška se ogleda u aktivnostima usmerenim na to da mladi lјudi ostanu u svom mestu i državi, i to je prioritet svih nas. Hvala Vladi i predsedniku Republike Srbije na podršci, jer bez njihovog osnaživanja Grad ne bi mogao u punom sjaju da pokaže svoje sposobnosti. Grad ima veliki kapacitet u lјudskim resursima, prvenstveno zahvalјujući Univerzitetu u Novom Sadu, koji je više nego dovolјan da budemo domaćini velikim kompanijama kao što je "Continental" - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i uz dobrodošlicu u Novi Sad, poželeo menadžmentu i zaposlenima sve najbolјe u radu uz nadu da će broj zaposlenih stalno rasti.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je poručio da je vreme da se mladi i stručni lјudi koji su otišli u inostranstvo, počnu vraćati u zemlјu, jer, kako je napomenuo, ovde će sve više biti poslova poput tih u istraživačkom centru "Continental".

- Treba nam još mnogo više mesta na fakultetima kako bismo mogli da odgovorimo savremenim trendovima i da ispunimo ovako visoke standarde kakve ima ova kompanija.  Nadam se da ćemo naredne godine u ovo vreme razgovarati o novim investicijama u kompaniji "Continental" i o tome šta još država može da uradi da pomogne. Menadžment je zadovolјan, jer je Srbija pokazala da poštuje ono što je obećala i pokazala da je pouzdan partner. Osim 500 planiranih stručnjaka za zaposlenje, sigurno će biti posla za još mladih i sposobnih lјudi, a država će svakako imati snage da takve projekte i dalјe pomaže. Mi smo, što se tiče Novog sada, spremni da Gradu pomažemo i na druge načine, kao što je podrška za Evropsku prestonicu kulture, pre svega kroz ulaganje u infrastrukturu – rekao je Aleksandar Vučić.

Generalni direktor "Continental Automotive d.o.o. Serbia" Saša Ćioringa kazao je da će u tom naučno-istraživačkom centru u naredne tri godine biti zaposlen veliki broj mladih stručnjaka.

- U prvih šest meseci rada smo se usredsredili na to da obezbedimo najekskluzivniju zgradu, najbolјe uslove za rad, zaposlimo stotinu najbolјih inženjera, te integrišemo profesionalne poslovne procese i metodologije - rekao je Saša Ćioringa kojem je predsednik Aleksandar Vučić svečano uručio pasoš Republike Srbije, čime je on postao državlјanin Srbije.

Tehnički direktor kompanije "Continental" Kurt Leman uputio je zahvalnost Vladi Srbije i ostalim nivoima vlasti na pruženoj snažnoj podršci, poručivši da će se samo uz zajednički rad doći do velikih rezultata. On je istakao da je ta komapnija deceniju tražila odličnu lokaciju za proširenje globalnog inženjerskog rešenja, te da su se prema procenama rukovodstva komapnije, Srbija, kao i Grad Novi Sad, pokazali kao mesta sa velikim inženjerskim potencijalom. Direktor poslovne jedinice za karoseriju i bezbednost Andreas Volf rekao je da digitalizacija transformiše automobilsku industriju i proizvode koje kompanija "Continental" razvija, a da će inženjeri zaposleni u Novom Sadu biti deo globalnog tima od 5000 inženjera koji rade na razvijanju tehnologije.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naglasio je da Srbija u oblasti softverskog inžinjeringa sve više napreduje, kao i to da je veoma značajna za budućnost veza novosadskog univerziteta sa Centrom za istraživanje i razvoj kompanije "Continental“, dok je ambasador Nemačke Aksel Ditman istakao da saradnja između kompanije "Continental" i Srbije pokazuje jak ekonomski odnos između Srbije i Nemačke.

Tehnološka kompanija „Continental“ razvija pionirske tehnologije i usluge za održivu i povezanu mobilnost lјudi i njihovih dobara. Osnovana 1871. godine, ova kompanija nudi bezbedne, efikasne, inteligentne i pristupačne solucije za vozila, mašine, saobraćaj i transport. U 2017. godini „Continental“ je, prema preliminarnim podacima, ostvario prodaju od oko 44 milijarde evra, a zapošlјava više od 233 000 lјudi u 56 zemalјa.

Centar će se, naime, baviti softverom i sistemskim inženjeringom.

Vučić je istakao da ova investicija razvija naše znanje, predstavlja temelje i osnovu za uspešniju i snažniju Srbiju.

„Neto plata za programere je ovde između 850 i 2.500 evra, dramatično iznad proseka Srbije“, naglasio je on.

izvor: agencije, foto: novisad.rs

POPULARNO