U Nemačkoj proteruju dizelaše - Više tih vozila stiže i u Srbiju


Dok su se u Nemačkoj sudskom odlukom automobili s
dizel-motorom, a zbog toga što negativno utiču na životnu okolinu, našli pred proterivanjem iz gradova, u Srbiji je, po svemu sudeći, tako nešto daleka budućnost.

Odluka doneta u Nemačkoj – a slične odluke, propise i zakone donose ili će doneti i mnoge druge evropske zemlje – iz centara velikih gradova praktično će proterati sve dizel-automobile pa će se kupovati ekološki prihvatljivija vozila. To bi, istovremeno, moglo značiti da će u manje razvijene zemlje, a pre svega zemlje u kojima su propisi vezani za zaštitu životne sredine manje strogi, stići automobili koji neće moći da se koriste u razvijenim zemljama.

Više tih vozila moglo bi stići i u Srbiju, gde bi, da apsurd bude veći, njihov eventualni uvoz poboljšao situaciju vezanu za emisiju izduvnih gasova na našim drumovima. Razlog je sasvim jednostavan: u Srbiju se mogu uvoziti automobili koji imaju euro 3 motore, koji su proizvedeni početkom ovog veka, pa bi vozila čiji motori zadovoljavaju daleko više standarde – euro 4, euro 5 i euro 6, zapravo značili manje zagađenja, pre svega u velikim gradovima.

Po rečima Zvezdana Kalmara iz Centra za ekologiju i održivi razvoj, bilo bi dobro da se reguliše uvoz polovnih vozila tako da se uveze manje dizel-vozila nego onih koja koriste benzin, i obezbde olakšice pri kupovini vozila koja koriste tečni naftni gas.

„To bi poboljšalo sadašnju situaciju sa stanovišta kvaliteta životne sredine i uticalo na to da se smanji starost domaćeg voznog parka. Istovremeno, bili bismo u trendu koji je sve prisutniji u Evropi – gde se sve više kupuju vozila koja koriste benzin, elektrovozila...“, kaže Kalmar za Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija

POPULARNO