Tri mere za podsticanje rađanja - Nagrade za kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo


Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da mere za podsticanje
rađanja podrazumevaju tri stvari finansijsku podršku, projekat e-beba kojim se uklanjaju administrativne prepreke za roditelje, i usklađivanje rada i roditeljstva.

Takođe će biti ustanovljena nagrada za kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo, najavila je Brnabić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Brnabić smatra da je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o populacionoj politici i merama za podsticanje rađanja bilo najznačajnije do sada.

"To je tema od nacionalnog značaja. Drago mi je što je na nju predsednik skrenuo pažnju. Vlada je u petak usvojila Strategiju za podsticanje rađanja, a sada radimo na akcionom planu", navela je Brnabić.

Akcionim planom su, kako je navela, predviđene tri važne stvari.

"Prvo je finansijska podrška i to je predsednik predstavio juče. Druga stvar je - e beba "Beba dobrodošla na svet", kojom će biti otklonjenje sve administrativne prepreke za roditelje novorođene dece, gde je to moguće", navela je premijerka precizirajući da to treba da zaživi u svim porodilištima do kraja septembra. Treća stvar je, kako je navela, usklađivanje rada i roditeljstva.

Ona je primetila da je naš Zakon o radu jako dobar i u tome je dosta liberalan, ali da se u praksi ne primenjuje.

"Drago mi je što je apel predsednika bio usmeren i na kompanije - kako da se odnose prema ženama koje su na trudničkom ili porodiljskom bolovanju. "Važno je da smo razgovarali sa Privrednom komorom Srbije i SANU, da ustanovimo nagradu za kompaniju koja najbolje usklađuje rad i roditeljstvo, kako bismo drugima pokazali primere kako se to radi", rekla je Brnabićeva.

Upitana zašto nije prisustvovala jučerašnjoj konferenciji predsednika, premijerka je rekla da za tim nije bilo potrebe i da je bilo važnno da se predsednik obrati javnosti.
"Bilo je jako važno da se predsednik obrati jer to nije političko pitanje, već od nacionalnog značaja", istakla je premijerka i podsetila da je Vučić dok je bio premijer formirao Nacionalni savet koji na njegovu inicijativu i dalje funkcioniše u vladi.

Brnabićeva je ocenila i da je pitanje demografske politike ono pitanje kojim i treba da se bavi predsednik i da daje tempo tom procesu.

izvor: agencije, foto: alex_ugalek/freedigitalphotos.net

Za prvo dete 100.000 dinara jednokratno - Za treće i četvrto 30.000 dinara mesečno

POPULARNO