Traže ukidanje - Ove godine po poslednji put pomeramo kazaljke?


Sve je počelo peticijom koju je potpisalo 70.000 Finaca

Uvedeno, pre svega, radi uštede energije, letnje i zimsko računanje vremena moglo bi da postane prošlost, a zemlje EU tako bi se pridružile Rusiji, Belorusiji i Turskoj kod kojih je pomeranje kazaljki već ukinuto.

Evropski parlament u februaru je sa 354 glasa “za” i 153 “protiv” doneo odluku da Evropskoj komisiji predloži ukidanje letnjeg računanja vremena. Argumenti koji su se tom prilikom čuli glasili su da populacija pati od zdravstvenih problema zbog pomeranja sata, da pomeranje kazaljki dovodi do većeg broja saobraćajnih nesreća, da pada produktivnost na radnom mestu…

Anđelka Kovačević, šef katedre za astronomiju na Matematičkom fakultetu u Beogradu za B92.net objašnjava da rezolucija EP, iako nije obavezujuća, oslikava sve veće nezadovoljstvo vremenskim sistemom koji se koristi u SAD, Kanadi, većinom u Evropi i nekim regionima Azije, Afrike i Južne Amerike već decenijama.

Kako su naveli u Ministarstvu privrede Srbije zakonska regulativa u našoj zemlji usklađuje se sa regulativom u EU, što je obaveza Srbije zbog procesa pristupanja Uniji. Kako su dodali, prati se situacija, a svaku promenu pratiće i Srbija.

Evropska komisija će raspravljati o predlogu Evropskog parlamenta, bilo kakva odluka će zahtevati vreme koje može trajati i godinu dana.

Nas ovog vikenda očekuje pomeranje kazaljki, a na zimsko vreme vratićemo ih u oktobru. Sledeće godine to možda ne bude slučaj. 

izvor: b92.net, agencije, foto: photostock/freedigitalphotos.net


Pomeramo kazaljke - U nedelju počinje letnje računanje vremena


POPULARNO