Srbija NESTAJE - Dramatični podaci


Broj stanovnika u Srbiji opašće na 5,5 miliona do 2041. godine
što je pad od čak 23% (u odnosu na statistiku iz poslednjeg popisa stanovništva 2011. godine), podaci su UNICEF-a.

Krajnje je vreme da Srbija nešto preduzme po pitanju demografske slike ili će nas "bela kuga" počistiti!

Godinama unazad demografi upozoravaju da će nas do 2050. godine biti značajno manje, da će
radna snaga značajno ostariti i smanjiće se za 21%.

Još jedan zabrinjavajući podatak UNICEF-a, koji je danas na Kopaonik biznis forumu izneo direktor ove organizacije za Srbiju Mišel Sen-Lot:

Od 2011. do 2016. godine broj dece je smanjen za gotovo 40.000, 40.000, a ukupan broj stanovnika opašće na 5,5 miliona do 2041. godine.

Da je ovo jedan od glavnih, ako ne i glavni problem Srbije, nedavno je ukazao i predsednik države Aleksandar Vučić, primetivši da ova zemlja SVAKOG DANA ima 99 stanovnika MANJE.

"Nemamo problem sa finansijama, sa fiskalnom konsolidacijom, kao ni sa raznim glupostima koje slušamo svaki dan, već imamo 99 ljudi manje u našoj Srbiji" , rekao je Vučić polovinom februara 2018. godine.

Nije ovo, međutim, samo problem Srbije.

Prema nedavnom istraživanju, koje je objavio "Juronjuz" (Euronews), i zemlje iz okruženja, odnosno Balkana i srednjo-istočne Evrope, takođe su ugrožene padom nataliteta.

Gotovo cela srednja i istočna Evropa od 1990. godine ostale su bez oko 20 miliona stanovnika.

Litvanija i Letonija, na primer, izgubile su četvrtinu populacije, Rumuniju je napustilo 17% stanovništva, a u prvih deset godina članstva u EU Poljska je ostala bez dva miliona stanovnika!

Prema proceni UN-a, najbrži trend smanjenja stanovništva na svetu biće u srednjoj i istočnoj Evropi i idućih nekoliko decenija zbog iseljavanja i niske stope rađanja dece.

Najugroženije zemlje su: Letonija, Bugarska, Moldavija, Ukrajina, Hrvatska, Litvanija, Rumunija, Srbija, Poljska i Mađarska.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: domdeen/freedigitalphotos.net