Sledeći vikend pomeramo kazaljke unapred - duži dani, letnje računanje


Sada kazaljke pomeramo sa dva sata na tri

Letnje računanje vremena počinje 25. marta, kada časovnike treba pomeriti sa jedan sat unapred.

Ministarstvo privrede je saopštilo da, na osnovu Zakona o računanju vremena, letnje računanje vremena u 2018.godini počinje 25. marta u 2 sata tako što se pomeranjem za jedan čas unapred vreme u 2 sata računa kao 3 sata.

Svakog poslednjeg vikenda u martu se pomera sat i prelazi na letnje računanje vremena, da bi se potom poslednjeg vikenda oktobra vratili na zimsko računanje.

U svetu, službeno vreme se pomera unapred u poznu zimu ili rano proleće, a vraća unazad u jesen, najčešće za jedan sat, ali tačan broj sati i datumi izmena određuju se na lokalnom nivou i podložni su promenama.

Pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, sa obrazloženjem da se time se "produžava" dan, omogućuje ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

To je takozvano evropsko letnje računanje vremena, (izuzev Rusije i Islanda) koje se ukazom koristi i u Srbiji. Ono podrazumeva da se časovnici pomeraju svake poslednje nedelje u martu i oktobru, prvo sa dva na tri sata, a potom, s jeseni, obrnuto.

Od 2002. godine zemlje EU, kao i ostale države u Evropi, odredile su da početak letnjeg vremena bude poslednje nedelje u martu, a završetak poslednje sedmice u oktobru.

Na južnoj hemisferi početak i kraj letnjeg vremena je obrnut u odnosu na severnu.

izvor: agencije, foto: IndypendenZ/freedigitalphotos.net

Predlog da se ukine zimsko i letnje računanje vremena

POPULARNO