Seča drveća na Fruškoj gori zbog starosti - bune se planinari


Uoči obeležavanja 21. marta, Svetskog dana šuma, planinari i
ekološki aktivisti pobunili su se zbog seče šume na Fruškoj gori.

Dok oni tvrde da nikad nije bilo više seče u fruškogorskim šumama, u Nacionalnom parku "Fruška gora" odgovaraju da se sve radi planski, a da je razlog seče to što su pojedina stabla suviše stara.

Tokom februara na društvenim mrežama deljene su slike sa Fruške gore na kojima su se videla debla koja su pala na planinarske staze. Nedavni slučaj kada je posečeno oko 10 hektara bagremove šume, na potezu od Zmajevca ka Vrdniku, na zahtev manastira Vrdnik, doprineo je utisku da će se Fruška gora, kako kažu aktivisti, uskoro nazivati "Fruška gola".

"Mislim da nikada nije bila ovolika seča šume kao što je to slučaj ove godine. Bilo je seča, razređivanja šume, i onda smo se žalili, ali je krajem prošle godine i početkom ove to postalo katastrofalno. Mi nismo videli deo da je pošumljen. Kažu da je to prirodna oplodnja šume, onda ja mislim da ćemo za desetak godina imati Frušku goru koja će ličiti na Velebit, biće gola i sa Popovice ćemo moći da vidimo manastir Grgetek i Vrdnik", kaže Dušan T. koji se planinarenjem bavi već tri decenije.

Nekoliko građana obratilo se redakciji 021.rs navodeći da je "prostor oko Popovice i Ledinaca devastiran". Građani su se zbog stanja šuma obraćali javnosti i otvorenim pismima, tražeći odgovore zbog "sve učestalije i obimnije seče šume".

izvor: 021.rs, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO