Rokenrol je bio način života - i u Novom Sadu


Vraćamo se pred kraj šezdesetih godina, kada je u Novom Sadu
poput svetskih metropola zaživela klabing scena. Rokenrol je bio način života, a muzika se puštala sa ploča koje su se marljivo skupljale. RTV donosi priču o jednom čoveku koji je obeležio te godine u našem gradu.

Prvi novosadski DJ Mića Jokić, sedamdesetih godina vrteo je ploče u jednoj od prvih novosadskih diskoteka - Pipingu, koja se nalazila na mestu današnjeg Kulturnog centra. Vinile je donosio iz Londona, a puštala se isključivo rok muzika.

"Ja kad sam počeo kao mladi di džej otišao sam u London i video sam za mene to je bilo fascinantno taj natpis na jednom baru Piping Tom i to mi se svidelo i kada smo otvarali diskoteku u Novom Sadu. Piping Tom je ustvari onaj koji žvirka, koji gleda, koji je zainteresovan. Ja sam već u to vreme bio u radiju Novom Sadu kao di džej, Piping Tom je bila prilika da ljudi koji slušaju di džejeve na radiju mogu da ih vide i čuju uživo, to je početak, to je vrlo interesantno, prvi put u Jugoslaviji tadašnjoj i to je krenulo dalje", rekao je Jokić.

Otvaranje prve novosadske diskoteke značilo je oslobađanje jedne generacije. Generacije koja je odrasla na temeljima hipi pokreta, antiratne propagande i Sartrove filozofije.

Prvi put ste vi mogli da odete i sasvim da se opustite uz Roling stonse, Deep Purple, te godine su jako važne jer je bila jedna disperzija ukusa, znači imali ste od Bob Dilana do onako psicho roka,ono je vreme koje vam je davalo jednu veću mogućnost izbora", dodao je DJ Mića.

izvor: rtv.rs, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO