Rekonstrukcija Petrovaradinske tvrđave, izgradnja Areheološkog parka... za novi rast broja turista u NS


Na početku godine, Novi Sad i njegova Turistička organizacija
mogu da se pohvale lepim ciframa. 10 odsto više turista boravilo je tokom januara u našem gradu, a ostvareno je i 23 procenta više noćenja u odnosu na 2017. godinu.

Ledena šuma, Winter fest, dve Nove godine i druge zimske manifestacije, koje su promovisane u okviru kampanje "Zimska fantazija'' na sajmovima u Evropi, doprinele su porastu broja turista u našem gradu tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Taj neprestani rast beleži se u proteklih pet godina, a u Turističkoj organizaciji kažu da je za to pored brojnih dešavanja, uticala i sve veća turistička ponuda.

"Možemo da zadovoljno zaista raznovrsnu potrebu turisa, od potrebe za prirodnim lepotama, do recimo vinske i enogastronomije, potom je tu Dunav svakako centar sa kulturnim nasledjem, ustanove kulture sa svojom prelepom ponudom", kaže Tihana Putin iz TONS-a.

Departman za turizam i hotelijerstvo PMF-a svakodnevno obrazuje studenate, od kojih mnogi rade u turističkom sektoru. Prema rečima Igora Stamenkovića sa tog fakulteta, za razvoj turizma potrebno je da zajedno funcionišu mnogi privredni sektori.

"Turizam ne može da se dešava, ako ne postoji dovoljno jaka i jasna saradnja između svih stejkholdera Novom Sadu svakako nedostaje jedna savremena marina, bilo bi fenomenalno kada bi imali neki pristan ili marinu kada bi se taj sadržaj nautičkog turizma jednom novom platformom ", ističe Igor Stamenković, departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Pogodan odnos cena i kvaliteta je, kako kažu sagovornici RTV-a, među glavnim razlozima zašto se turisti na evropskoj mapi odlučuju da posete upravo Novi Sad. Rekonstrukcija Petrovaradinske tvrđave, izgradnja Areheološkog parka i ostale najavljene novine, trebalo bi dodatno da utiču da broj posetilaca narednih godinama još poraste.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO