Radovi na Tvđavi - U planu sanacija platoa na Bastionu Sv. Leopolda


Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala
je javnu nabavku za sanaciju platoa na Bastionu Sv. Leopolda na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika.

Projektom je obuhvaćena sanacija devastirane površine platoa, popločavanje i asfaltiranje, rešavanje problema koji postoji s odvodnjavanjem atmosferske vode s platoa i kontaktnih staza, odnosno izgradnju cevovoda za vodu i kanalizaciju.

Bastion Sv. Leopolda je prvi objekat Petrovaradinske tvrđave, započet 1692. godine, i izgrađen je na isturenoj istočnoj tački Tvrđave.

Ukupna površina Gornjeg prostora bastiona, platoa i kontaktne staze je 890 metara kvadratnih. Plato se nalazi na najvišoj tački južnog poteza utvrđenja, a osim njega predviđeno je sređivanje i kontaktne pristupne staze, od rampe do tunela.

Današnji izgled plato je dobio tokom rekonstrukcije i uređenja pešačkih staza Gornje tvrđave 50-ih godina prošlog veka. Kako se u konkursnoj dokumentaciji navodi, nedostatak para, kao i intervencije i uređenje bez nadzora stručnih službi tokom 90-ih godina doveli su do toga da se prostor nalazi u veoma lošem stanju.

Ograda platoa zamenjena je 2011. godine, a osim toga, drugih investicionih ulaganja, održavanja nije bilo. Popločanje nije menjano, uklonjene su nadzemne kape ventilacionih otvora za kazamat ispod platoa, zatvoreni su ventilacioni otvori kazamata, a nije pregledan, niti je menjan sistem odvodnjavanja.

Rok za podnošenje ponuda je 13.04. a kriterijum za dodelu ugovora je najniža ponuđena cena. Odluka o dodeli ugovora ili obustavi postupka biće doneta u roku od 25 dana od otvaranja ponuda.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo

POPULARNO