Prvaci, petaci i sedmaci - Budući eko ambasadori Fruške gore


Osnovna škola "Đorđe Natošević" jedina je u Novom Sadu koja
je deo projekta akademije za prirodu svetske organizacije "World Wildlife Fund", a pored njih, za teritoriju Vojvodine, u projekat su uključeni i učenici škole u Irigu, prvaci, petaci i sedmaci, koji se uz pomoć učiteljice i nastavnice biologije, obučavaju za buduće eko-ambasadore Fruške gore. Radionice, nastava i izleti u prirodi trajaće do maja.

Kroz igru u prirodi se najbrže uči i najduže pamti, a đaci ambasadori iz škole "Đorđe Natošević", već su savladali neke od osnovnih lekcija iz ekologije.

Projekat "Zaštićeni predeli za prirodu i ljude" realizuje se drugi put po redu, sa akcentom, ne samo na teorijsku nastavu, već i na radionice otvorenog tipa i izlete u Kamenički park i Frušku goru, što će biti nastavljeno s dolaskom lepšeg vremena.

"U prilici su prvo da se upoznaju sa biodiverzitetom Fruške Gore, koje su ugrožene biljke, zbog čega su ugrožene, ne samo biljke, nego i životinje. Zatim da vide na koji način čovek ugrožava nacionalni park i naravno da saznaju o rasporedu, raspoređenosti biljnih i životinjskih vrsta", rekla je za RTV Vesna Miljuš, nastavnica biologije u Osnovnoj školi "Đorđe Natošević".

"Njih naravno interesuju i biljke i životinje, sve ono što je u prirodi i što se nalazi na Fruškoj gori, i jako su zainteresovani na zagađenje. To je ono što prvo primete kad izađemo u prirodu, primete ljudskih ruku delo", izjavila je Biljana Rudović, učiteljica u Osnovnoj školi "Đorđe Natošević".

Ambasadori prirode, osim za Frušku goru, obučavaju se u osnovnim školama širom zemlje za još četiri zaštićena područja.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO