Proširenje kapaciteta, cena boravka verovatno ostaje ista - Novi vrtić na Grbavici, vrtići i u preduzećima


Za brojne programe finansijske podrške porodicama sa decom
Novi Sad ove godine izdvaja 484 miliona dinara, što je 48 miliona dinara više nego prošle godine.

Pored toga, 250 miliona predviđeno je za druge oblike subvencija, koje se isto odražavaju na podršku porodicama sa decom, a u ovoj godini povećana su sva davanja i uvedena nova, poput simbolične nagrade za bebe, koje rođendan slave zajedno sa našim gradom, istakao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, gostujući u emisiji "Grad i mi" Radio-televizije Vojvodine.

Novi Sad je jedna od pet lokalnih samouprava, koje imaju pozitivan prirodni priraštaj, i godinama najviše sredstava izdvaja za mere pronatalitetne politike, kaže Vučević i naglašava da su spremno dočekali pozive da se uključe u nacionalnu kampanju u cilju poboljšanja demografske slike Srbije.

"Ja sam ponosan na to što je predsednik države inicirao, i dobro je da se sve lokalne samouprave uključe u zavisnosti od svojih mogućnosti. Pored aktivnih mera, razmišljamo i o novim. Recimo, proverićemo da li javno-komunalna preduzeća imaju prostorne mogućnosti da otvore obdaništa za decu svojih zaposlenih. Plan nam je da dograđujemo i proširujemo vrtiće, da gradimo nova obdaništa, jedno će biti u nekadašnjoj policijskoj stanici u ulici Miše Dimitrijevića. Hoćemo da mnogo više ulažemo u predškolske i školske objekte, i to je jedan jasan vid podrške porodicama sa decom", dodaje on.

Na pitanje da li kasne isplate tih davanja, kao što su kasnile subvencije za privatne vrtiće, Vučević kaže da su sve isplate redovne.

Upitan da li će povećanjem cene usluga PU "Radosno detinjstvo" pokušati da reše finansijske probleme u toj ustanovi, gradonačelnik objašnjava:

"Teška je to tema. U gradu neće niko da kaže nijednu nepopularnu vest, osim mene. Cena vrtića nije promenjena od 2006. godine, i jedna je od najnižih u državi. Roditelji plaćaju oko 2.000 dinara mesečno, a grad pokriva 80 odsto ostalih troškova. Daću sve od sebe da ne dođe do promene cene na teret roditelja, da iznađemo sve zakonske mogućnosti da eventualne korekcije cene idu na teret grada. Učinićemo sve što je u našoj mogućnosti da finansijska podrška PU "Radosnom detinjstvu" koje, nažalost, ne može da posluje pozitivno, padne na teret Grada Novog Sada. Istovremeno, radićemo na proširenju kapaciteta "Radosnog detinjstva". Ako ova godina bude bila ekonomski i finansijski dobra, a samo za prva dva meseca 2018. godine imamo 250 miliona dinara više u budžetu od naplate poreza na zarade, što je za 30 odsto veće punjenje budžeta u odnosu na isti period prošle godine, planiram da izađemo sa još jačim finansijskim paketom podrške roditeljima za decu i u privatnim i u državnim vrtićima, rekao je Vučević za RTV.

izvor: rtv.rs, foto: ilustracija

POPULARNO