Prodaju nevažeće udžbenike - i pored upozorenja


Uprkos upozorenju koje je Ministarstvo prosvete prošle nedelje
uputilo svim školama u Srbiji, da ne prodaju neodobrene udžbenike za peti razred, pojedini roditelji uveliko otplaćuju rate za ove komplete.

Kako piše Politika, plan i program za peti razred znatno je izmenjen i zbog toga će biti štampane nove knjige, čiji su predlozi tek stigli u ministarstvo. Zato još niko ne zna njihov konačan izgled, sadržaj i ponajmanje cenu.

Međutim, pojedine škole roditeljima su još u novembru ponudile da naruče knjige za peti razred po ceni od 15.000 dinara, koliko su koštali kompleti koji su trenutno u upotrebi i koji nisu usklađeni sa novim planom i programom.

Narudžbenica za udžbenike za peti razred podeljena je roditeljima ove nedelje i u nekoliko beogradskih škola. U ponudi je navedeno da je reč o pretpostavljenoj ceni kompleta za petake. U slučaju promene cene, obećan im je povraćaj novca ili mogućnost da knjige doplate u poslednjoj rati.

Pojedini roditelji pitaju se da li škole imaju pravo da im nude da kupe udžbenike koje nadležni još nisu ni odobrili, niti su ih nastavnici izabrali. Ovaj posao najverovatnije neće biti završen bar još dva do tri meseca.

izvor: Politika, agencije, foto: ilustracija, photostock/freedigitalphotos.net