Prilikom akcije čišćenja - pronašli čučavac u barutnom magacinu Petrovaradinske tvrđave


U jednom od barutnih magacina na Petrovaradinskoj tvrđavi
članovi udruženja "3D World" prilikom akcije čišćenja, pronašli su ugrađen čučavac.

Beli čučavac na zemljanom podu, gde je nekada bilo skladišteno oružje, ne deluje baš kao najidealnije arhitektonsko rešenje za korišćenje prostora. Leon Šurbanović, predsednik udruženja "3D World", koje je očistilo podzemlje Tvrđave, kaže za 021.rs da su ranije imali saznanja o čučavcima na ovom spomeniku kulture od velikog značaja, te da ovaj nije jedini. Dodaje da su, prema njihovim saznanjima, oni u zemlju ugrađeni početkom dvehiljaditih.

"On je tu namenski napravljen, kao što postoji još takvih toaleta u ateljeima. To je urađeno bahato, ne razmišljajući da ta kanalizacija odlazi u najveći muzej koji mi u Srbiji i u Novom Sadu imamo. Prvenstveno se radi o bahatosti ljudi, ali i neznanju ili nemaru institucija. Toalet je, naravno, napravljen da bi korisnici klubova i ateljea mogli da obavljaju nuždu, ali je problem što se devastira Tvrđava. Podzemlje se uništava već 70 godina otkako je u civilnoj upotrebi", priča Šurbanović.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada poručuju za 021.rs da, do sada, nisu imali saznanja o postojanju ovog čučavca, ali da "njemu svakako nije tu mesto".

izvor: 021.rs, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO