Predstavnici najveće ruske IT kompanije posetili Novi Sad - izrada besplatne mobilne aplikacije mape grada


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa
delegacijom ruske IT kompanije ''Jandeks'' koja je u Novi Sad došla u pratnji predstavnika Kabineta ministra bez portfelјa za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije.

''Jandeks'' je ruska međunarodna korporacija specijalizovana, između ostalog, i za internet servise i proizvode. To je najveći pretraživač na ruskom internetu i upravlјa sa oko 60% marketinškog dela u toj zemlјi. Gradonačelnik Vučević istakao je da je dalјe unapređivanje IT sektora važan deo strategije razvoja Novog Sada, i da klјučnu ulogu u tom procesu ima sprega između nauke i privrede, odnosno strukovnih organizacija i lokalne samouprave. Kao izuzetno važan projekat na tom polјu istaknuta je izgradnja Naučno-tehnološkog parka u sklopu novosadskog univerziteta.

Na sastanku je razgovarano o mogućnosti saradnje kada je reč o izradi besplatne mobilne aplikacije mape grada namenjene građanima, ali i turistima. Mapa bi prikazivala podatke o javnom prevozu, saobraćaju, turističkim atrakcijama i to sa praktičnim informacijama o radnom vremenu kulturnih ustanova, ugostitelјskih objekata, najbolјim rutama i tome slično.

S obzirom na to da ''Jandeks'' planira poslovanje u Srbiji, ocenjeno je da Novi Sad ima veliki partnerski potencijal kao drugi po veličini grad i svojevrsan IT centar. Gradonačelnik Vučević zahvalio se Ministarstvu na korespondenciji naglasivši da je Grad posebno zainteresovan za saradnju u duhu savremenih tehnoloških rešenja.

On je takođe ocenio da bi tako moderan servis bio od velike koristi imajući u vidu da Novi Sad iduće godine postaje Omladinska prestonica Evrope, kao i Evropska prestonica kulture 2021. godine što će drastično uticati na ekspanziju turizma.

foto: NSinfo

POPULARNO