Povlastice Er Srbiji i od koncesionara aerodroma Nikola Tesla?


Francuska kompanija Vansi erports (Vinci Airports) koja će
upravljati beogradskim aerodromom "Nikola Tesla" sledećih 25 godina, verovatno će nacionalnom avioprevozniku Er Srbiji odobriti određene povlastice prilikom plaćanja takse, ocenili su ekonomisti za Betu.

Vansi erports potpisao je juče ugovor sa predstavnicima Vlade Srbije o uzimanju beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" u koncesiju na 25 godina, uz jednokratnu naknadu od 501 milion evra, investicije od 732 miliona evra i godišnju taksu od  4,4 miliona evra do 15 miliona evra.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da "nije poznato na koji način država pomaže Er Srbiju, ali se stiče utisak da je pomaže", a u javnosti se spekuliše da ta aviokompanija ne plaća takse aerodromu "Nikola Tesla", koji je u državnom vlasništvu.

"Ako je tačno da 46 odsto prometa na aerodromu 'Nikola Tesla' obavlja Er Srbija, logično je očekivati da će ta kompanija dobiti neke povlastice, i drugačiji tretman u odnosu na kompanije koje sporadično koriste usluge tog aerodroma", rekao je Savić. To nije, kako je rekao, neuobičajeno ni u svetu i tržišnoj privredi, ali " koncesionar sigurno neće pokrivati gubitke Er Srbije".

izvor: Beta, agencije, foto: ilustracija