Počinje rekonstrukcija stare Svilare - novi kulturni kvart u Novom Sadu


Sutra počinju radovi na rekonstrukciji objekta nekadašnje
"Svilare", na uglu Kosovske i Ulice Pavla Stamatovića. Ovim je i zvanično počelo stvaranje Kulturne stanice Svilara Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture''.

Spomenik industrijskog nasleđa našeg Grada, postaje Kulturna stanica Almaškog kvarta zahvaljujući pre svega velikom interesovanju građana za obnavljanje objekta stare "Svilare", pokazalo je sprovedeno mapiranje i istraživanje.

Pored toga, bilo je presudno i apsolutno razumevanje projekta od strane gradonačelnika Miloša Vučevića i drugih nadležnih institucija.

Donosioci odluka prepoznali su potencijal kulture i kreativnih industrija Novog Sada i počeli sa stvaranjem sve većeg broja prilika za njihovo ostvarenje.

Član gradskog veća za kulturu, gospodin Dalibor Rožić, izjavio je ovim povodom: "Zaista je od izuzetnog značaja za grad što će ovaj objekat industrijskog nasleđa Novog Sada, koji se nalazi u Almaškom kraju, postati kulturni kvart, namenjen različitim kulturnim sadržajima i aktivnostima. Privođenje takvoj nameni, jednog od najstarijih objekata industrijskog nasleđa, predstavlja dobru praksu i model po kojem se rukovode razvijene zemlje koje prepoznaju kulturu kao pokretača ukupnog razvoja zajednice''. Rožić je istakao i sledeće: "Ulažemo u kulturnu infrastrukturu, otvaramo novi prostor za kulturni aktivizam, i doprinosimo decentralizaciji kulture, i približavanju kulturnih programa građanima, a sve to predviđa i Strategija kulturnog razvoja Grada Novog Sada. Nastojimo da se kulturom bavimo sistematski i na sveobuhvatan način, ali i vizionarski, jer cilj nam je da godinu ostvarenja prestižne evropske titule, koju smo osvojili zajedničkim i predanim radom, dočekamo na najbolji mogući način''.

U oktobru 2017. godine revitalizaciju novog kulturnog kvarta na Podbari najavio je i direktor Fondacije, Nemanja Milenković, povodom obeležavanja tri veka Almaškog kraja u Novom Sadu: "Fondacija "Novi Sad 2021" stvara još jedno kulturno jezgro u kom se na istom prostoru školuju budući producenti, dizajneri svetla, zvuka i programskih sadržaja, gde pozorišni radnici realizuju umetničku produkciju kreirajući elemente scenskog dizajna, stvaraće se i šanse za nove umetnike i kulturne radnike, kao i produkti kulture namenjeni angažovanoj novosadskoj publici'' istakao je Milenković.

Naime, na uglu ulica Almaške i Pavla Stamatovića u neposrednom okruženju još jednog objekta industrijskog nasleđa, "Svilare'', nalaze se prostor depoa i radionice Srpskog narodnog pozorišta i ogranak Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, što sve zajedno sa renoviranom kulturnom stanicom, predstavlja ogroman potencijal.

Realizacija projekta Kulturnih stanica u Novom Sadu predviđa rekonstrukciju i izgradnju novih mesta namenjenih građanskom aktivizmu iz oblasti kulturnih i kreativnih industrija. U Aplikacionom formularu Evropske prestonice kulture, bila je planirana obnova ukupno tri kulturne stanice u 2017. i 2018. godini, ali su navedeni razlozi i obeležavanje jubileja 300 godina Almaškog kraja, inicirali rad i na ovoj četvrtoj.

izvor: rtv.rs, foto: ilustracija

POPULARNO