Počeli radovi na tunelu Čortanovci - biće dug 1,1 kilometar, dve cevi za dvokolosečnu prugu


Radovi na tunelu Čortanovci, koji se nalazi na deonici
Stara pazova - Novi Sad pruge Beograd - Budimpešta počeli su danas, a zvanično ih je otvorio zamenik generalnog direktora ruske firme "RŽD Internešnl" Mansurbek Sultanov.

Sultanov se preko video - bima uključio u vladu, gde je u toku bio sastanak ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović sa direktorom ruskih železnica Olegom Belozjorovim, nakon čega je, uz njihovu saglasnost, otvorio radove na deonici pruge za koju su Rusi zaduženi.

Sultanov je kazao da je ta deonica jedna od najkomplikovanijih, kao i da se na njoj gradi značajan objekat - tunel Čortanovci, za koji je takođe nadležna kompanija "RŽD Internešnl".

Nakon otvaranja radova, Mihajlović i Belozjorov poručili su da je današnji početak radova na deonici pruge dokaz strateškog partnerstva ruskih i srpskih železnica.

"Ovo je važan dan za srpske železnice i za našu zemlju jer smo počeli radove na vrlo teškom tunelu, dužine 2,2 kilometra, kao i potpisali memorandum koji će nam omogućiti da nastavimo saradnju na novim projektima", kazala je Mihajlović.

Generalni direktor i predsednik Uprave "Ruskih železnica" Oleg Belozjorov zahvalio je Vladi Srbije na realizaciji velikih projekata koje je poverila toj kompaniji.

"Za protekle četiri godine rekonstruisali smo oko 200 kilometara pruga i sve smo završavali pre roka", kazao je direktor ruskih železnica i ponovio da to ne bi bilo moguće bez podrške srpske vlade.

RŽD je kompanija koja ulazi u sastav ruskih železnica, ima 105 specijalnih ruskih mašina napravljenih za širinu koloseka u Evropi, koje uspešno rade u Srbiji.

Tunel Čortanovci, za koji zadužena ta firma, biće dug 1,1 kilometar, a gradiće se dve cevi za dvokolosečnu prugu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija