O trošku RFZO na vantelesnu oplodnju i za drugo dete


Parovi koji se bore sa sterilitetom i koji su prvo dete dobili
vantelesnom oplodnjom, moći će o trošku RFZO istom metodom da pokušaju da dobiju i drugo dete, najavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacinu politiku Slavica Đukić Dejanović.

To je samo jedna od mera, pored finansijske pompći porodicama sa decom, predviđena Strategijom podsticaja rađanja, koju je usvojila Vlada Srbije.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović ukazuje da samo osam odsto parova u Srbiji ima troje i više dece i da je zato finansijska podrška usmerena pre svega na rađanje trećeg i četvrtog deteta.

"Moramo stimulisati što veći broj žena da rode treće, odnosno četvrto dete. Zbog toga su naše mere prioritetno usmerene ka toj populaciji", kaže Đukić Dejanović.

Ona je dodala da je Strategijom predviđeno da svaka majka za drugo rođeno dete dobija 10.000 dinara mesečno dve godine, a za treće i četvrto, 12.000 dinara, odnosno 18.000 dinara narednih deset godina.

Ministarka pojašnjava da će mere finansijske podrške koje se odnose na drugo, treće i četvrto dete važiti za svu decu koja su rođena od 1. januara 2018. godine i kada budu počele da se primenjuju roditeljima će novac biti isplaćen retroaktivno.

izvor: Tanjug, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO