Novi Žeželjev most spreman - Za desetak dana vozovi će redovno početi da saobraćaju


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa
potpredsednicom Vlade Republike Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović, predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, komesarkom Evropske unije za transport Violetom Bulc i šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, obišao je gradilište Žeželјevog mosta u Novom Sadu, a delegacija je do mosta došla vozom. Kako je tokom obilaska rečeno, početkom aprila preko mosta će biti pušten železnički saobraćaj, a za nekoliko meseci i drumski, nakon što radovi na pristupnim saobraćajnicama budu kompletno završeni.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović naglasila je da mostovi povezuju lјude, ali i da predstavlјaju simbol budućeg razvoja države.

- Ovaj most nalazi se na važnom koridoru, odnosno na Koridoru 10. Srbija je zemlјa koja želi da bude na najefikasniji način povezana sa svim zemlјama u okruženju, a sebe vidi kao centralnu zemlјu Zapadnog Balkana. Mi smo na putu ka Evropskoj uniji, i u tom smislu ispunjavamo svoje obaveze, a sve to radimo za naše građane, da bi naša ekonomija rasla, i da budemo u redu modernih razvijenih zemalјa – naglasila je Zorana Mihajlović.

Prema rečima Igora Mirovića u toku je i relizacija rekonstrukcije pruge od Novog Sada do Beograda u dve deonice, pa će kako je ocenio, za tri do četiri godine, za putovanje na toj relaciji biti potrebno četrdesetak minuta.

- Sve ovo je pokazatelј nove snage Srbije, dobre organizacije, zajedničkog planiranja, i našeg odnosa sa partnerima iz EU, jer oni su u značajnom obimu finansirali ovaj posao. To je pokazatelј budućnosti Srbije, tj. bolјeg transporta, veće atraktivnosti za turizam i sve oblike poslovanja, a sve u skladu sa trendom rasta i razvoja u našoj zemlјi poslednjih godina – kazao je Mirović.

Komesarka Evropske unije za transport Violeta Bulc poručila je da je Zapadni Balkan sada na mapi povezanosti i da je na Srbiji i drugim zemlјama da odluče kojom brzinom će ući u Evropsku uniju, i iskoristiti pogodnosti najveće ekonomije na svetu. Ona je izrazila zadovolјstvo što je EU sufinansirala tako značajan projekat vredan 50 miliona evra, sa 40 miliona evra, i to kako je rekla, ne samo za izgradnju samog mosta, već je i od četiri miliona evra neophodnih za izgradnju pristupnih puteva, EU izdvojila tri miliona.

POPULARNO