Nove biciklističke i pešačke staze - Gradska uprava traži projektanta za deo Bulevara despota Stefana


Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je
javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije parkinga, biciklističkih i pešačkih staza na delu Bulevara despota Stefana, od Fuškogorske ulice do Mosta slobode.

Od projektanta koji dobije posao očekuje se da uradi idejno rešenje s grafičkim prikazom i tekstualnim opisom saobraćajnih površina, uključujući i signalizaciju, projekat za građevinsku dozvolu i izvođački projekat, ali i procenu troškova. Osim toga, neophodno je uraditi i geodetska snimanja terena. Rok za podnošenje ponuda je 23. mart, a kriterijum za dodelu posla je najniža ponuđena cena.

Kako se u konkursnoj dokumentaciji navodi, novim projektnim rešenjem u pomenutom delu Bulevara despota Stefana poboljšaće se uslovi kretanja pešaka i biciklista, ali i parkiranja, a ispred Gerontološkog centra i rekreativnog područja „Štrand–Kabel” pešačke i biciklističke staze formiraće jedinstvenu mrežu. Da bi se to postiglo, potrebno je isprojektovati 85 upravnih parking-mesta, 606 dužnih metara biciklističkih i staza isto toliko pešačkih.

Pešačka staza ispred Gerontološkog centra od kulir-ploča biće uklonjena, dok se parkinzi na tom mestu zadržavaju. Biciklistička staza, minimalne širine dva metra, planirana je s obe strane Bulevara, a osim 85 mesta za parkiranje motornih vozila, predviđen je i parking-prostor za bicikle. Obostrane pešačke staze biće 606 dužnih metara, a treba uraditi i atmosfersko odvodnjavanje.

Nove sadržaje potrebno je uklopiti s tehničkom dokumentacijom uređenja javnih površina s pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem u Kineskoj četvrti, blokom koji je ograničen Ulicom despota Stefana, Mostom slobode, Sunčanim kejom i novoplaniranom ulicom, kao i s glavnim projektom kolskog prilaza, parkinga, trotoara i pešačkih staza ispod i oko mosta Slobode.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija

POPULARNO