Nova nafta današnjice - u pripremami i tri revolucionarna zakona


Srbija radi na pripremi zakona o alternativnim investicijama, ali i
još dva "revolucionarna" - zakon o mikro i grupnom finansiranju.

To je rekao direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović na Kopaonik biznis forumu. On ističe da je država fokusirana na razvoj preduzetništva, i u tom kontekstu je i najavio donošenje više zakona koji će omogućiti lakše poslovanje.

“Kada u martu prođe zakon o privrednim društvima i ona će moći tako da se registruju”, rekao je Jovanović.

On je najavio da budući preduzetnici od oktobra neće morati jedno vreme da plaćaju poreze i doprinose već će taj novac, kako kaže, moći da iskoriste za razvoj firme.

“Ukinuli smo pečat u platnom prometu, a pripremamo i tri revolucionarna zakona. To su zakon o alternativnim investicionim fondovima, zakon o mikrofinansiranju, a želimo da omogućimo rad platforme za grupno finansiranje”, naveo je on.

Ukazao je da je izvoz u IT sektoru prošle godine iznosio 900 miliona evra što je za 200 miliona evra više nego prethodne godine, nada se da će u naredne tri godine, ako se nastavi istim tempom dostići iznos od preko dve milijarde evra.

Panel o digitalizaciji, na kome je Jovanović govorio privukao je veliku pažnju.

"Vreme kada su tehnološki paneli bili polupopunjeni je prošlo. Kandidujemo se za veću salu sledeće godine", našalio se Đurković Miloš, generalni direktor Adriatik region.

On je je govoreći dalje o značaju podataka rekao da "podaci danas predstavljaju novu naftu".

"U prethodne dve godine prikupljeno je više podataka od nastanka čovečanstva", rekao je Nikola Mehandžić, direktor poslovnog razvoja za tržišta Balkana Masterkarda i dodao da se polovina podataka koji su na raspolaganju analizira za poslovne svrhe.

izvor: b92.net, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO