Nakon početne odbojnosti kod nekih profesora - elektronski dnevnici svima olakšali rad


U projekat "E prosveta" koji je započet u septembru uključeno je
do sada, 200 osnovnih škola u Srbiji. Projekat u prvoj fazi podrazumeva primenu elektronskog dnevnika. Koliko je novosadskih škola uključeno u projekat i kako se ideja ukidanja papirnih dnevnika i upotreba elektronskih pokazala?

Imena dece, ko je na času, a ko nije, ocene, nastavne jedinice, broj časova, sve to sada nalazi se na računaru. Nakon početne odbojnosti kod nekih profesora, elektronski dnevnici svima su olakšali rad, kako kažu u Osnovnoj školi "Vasa Stajić", jednoj od pet škola u Novom Sadu koje su prve započele upotrebu elektronskog dnevnika.

"Ne moramo više da pitamo ko nije tu, iako to po pravilu treba, jednostavno kliknemo na dugme, upiši učenike koji nisu tu, sve je uneto, ocene se unose na jednostavan način, kliknemo 5,4,3,2,1, aktivnost, da li je usmeno odgovaranje, kontrolni", kaže za RTV Marko Marinković, nastavnik informatike i tehničkog obrazovanja.

Uvođenje elektronskih dnevnika podrazumevalo je najpre obuku direktora i zaposlenih u školama koji su izabrani za koordinatore projekta, kako bi onda oni održali obuke nastavnicima.

Kako kaže koordinator u školi "Vasa Stajić", Ministarstvo prosvete imalo je sluha za primedbe kako bi se sistem unapredio.

"S početka je bilo malo više problema, samim tim što i mi nismo znali, a i oni nisu ceo sistem nadogradili, poenta i jeste da u ovom pilot projektu greške koje mi uvidimo da oni mogu da isprave za ostale škole. Tako da u suštini nekih većih problema nije bilo", kaže za RTV Filip Kokeza, koordinator.

Kada će škola početi da radi u elektronskom dnevniku, zavisi od toga kada je obuka započeta i koliko brzo su se zaposleni uhodali.

"Pre nego što smo i prešli na elektronsku verziju, kada smo prošli obuku i dobili šifre, prvo smo radili u jednoj određenoj demo verziji. I svaka škola je onaj momenat za koji je smatrala da je spremna da krene sa radnom verzijom, tad i počinjala ulazak u elektronski dnevnik", kaže Jasmina Pastonjicki, direktorka OŠ "Vasa Stajić".

Oko 500 škola je u fazi uvođenja elektronskih dnevnika, a do kraja školske godine sve osnovne škole u Srbiji trebalo bi da zamene papirne za elektronske dnevnike.

izvor: RTV, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO