Najlepša plaža na Dunavu: Štrand od 1911. godine - od pojila za volove do omiljene plaže


Na nemačkom jeziku znači plaža, a na novosadskom, Štrand
predstavlja jedno od osnovnih obeležja grada. Najpopularnija i najveća plaža u Novom Sadu datira pod ovim nazivom od 1911. godine, ali je tada imalo drugačiju namenu.

"To je bilo usvari pojilo za volove, tako da su ovde dolazili samo siromašniji građani i obično omladina i deca, jer je uređeno kupalište bilo levo između Pontonskog i Žeželjevog mosta", rekla je Svetlana Kresoja, istoričarka, prenosi RTV.

Tridesetih godina ova plaža bila je podeljena na muški i ženski deo kupališta. Postojao je određeni kodeks oblačenja za muškarce i za žene koji je morao da se poštuje. Ženski kupaći kostimi su imali jasno propisanu dužinu, a muškarci su bili prinuđeni oblače trikoe.

"Eto ima jedan zanimljiv primer, jedne devojke koja je odlučila da prekrši pravilo, pa je tada odlučila da se sunča u toplesu, bez obzira što je to bilo malo izdvojeno, ali to je izazvalo toliko pažnju, da je ona morala biti izbačena sa kupališta, to je bilo rešenje tada", rekao je istoričar, Srđan Graovac.

Sve do 70-ih godina uopšte nije bilo uobičajeno da ljudi na Štrand nose peškire.

"Svi su se odmarali ili sunčali upravo na pesku. I nije se naravno, niste mogli videti Štrandaroša koji nosi na primer neki radio prijemnik ili danas da ne govorim o mobilnim telefonima i nekim drugim uređajima".

Klasne razlike Štrandaroša 60-tih godina su se mogle primetiti. Poznatim vozićem „Trčika" do kupališta dolazili su oni koji su bili višeg staleža, dok je niža klasa do plaže stizala peške ili biciklom. Kabine na Štrandu su se gradile u tri reda, a prvi red bio je rezervisan za one imućnije Novosađane. Iako je to prošlost, neki običaji su ostali.

"To su igre, čuveni picigen i tenis nogom, zatim tenis glavom za koji kažu čak i da je nastao na Štrandu i ta neka druženja, korzoi i prve ljubavi, to je ostalo isto što je karakteristično za Štrand", rekao je Ognjen Karanović, istoričar, prenosi RTV.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Štrand 1928. godina, Stare fotografije Novog Sada