Na Sajmu zapošljavanja u Novom Sadu - posao tražili ekonomisti, trgovci, tekstilci...


Grad Novi Sad i Nacionalna služba za zapošlјavanje-Filijala
Novi Sad organizovali su 25. Sajam zapošlјavanja u auli Novosadskog sajma, a zainteresovanima je u ponudi 2536 radnih mesta od 77 poslodavaca. Reč je o zanimanjima u elektrotehničkoj, ekonomskoj, komercijalnoj, trgovačkoj, tekstilnoj, prehrambenoj i saobraćajnoj struci. Sajam je otvorio direktor Nacionalne službe za zapošlјavanje Zoran Martinović, a prisutnima su se takođe obratili izvršni direktor za pravne i opšte poslove Novosadskog sajma Nikola Lovrić i direktor Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Grada Novog Sada mr Goran Sečujski.

- Grad Novi Sad je u 2018. godini predvideo 1 200 000 evra za podsticanje zapošlјavanja. Juče su završena tri konkursa, i to za zapošlјavanje pripravnika, za program stručne prakse, i za javne radove. Narednih dana slede novi konkursi za samozapošlјavanje, i subvencije za nova radna mesta. Ova godina će biti posvećena i obukama za deficitarna zanimanja, te će Grad nastaviti da finansira tu obuku u IT sektoru, u oblasti starih zanata, a 100 lica biće obučeno za posao zavarivača što je veoma traženo zanimanje. U Novom Sadu trenutno ima oko 16000 nezaposlenih, ali ohrabruje to što je u 2017. godini zaposleno 5000 lјudi više u odnosu na 2016. Takav trend će biti nastavlјen sudeći po rezultatima ankete koju smo realizovali i koja pokazuje da domaći privrednici traže nove lokacije za proširenje poslovanja, ali i da je sve više i stranih investitora – rekao je mr Goran Sečujski.

Prema rečima direktora Nacionalne službe za zapošlјavanje Zorana Martinovića najveće efekte na smanjenje broja nezaposlenih proizveo je povolјan privredni ambijent u Srbiji koji privlači sve više stranih investitora.

- Treba imati u vidu da i programi i mere za podsticanje zapošlјavanja koje sprovode svi nivoi vlasti i Nacionalana služba za zapošlјavanje itekako utiču na povolјniju sliku na tržištu rada – izjavio je Martinović.

Direktorka Pokrajinske službe za zapošlјavanje i potpredsednica Skupštine Vojvodine Snežana Sedlar najavila je da će iduće sedmice biti usvojen Pokrajinski plan zapošlјavanja za koji je, kako je rekla, izdvojeno 120 miliona dinara.

- Posebno će biti stimulisano novo zapošlјavanje deficitarnih zanimanja i to za one oblasti koje se odnose na osnovne akademske studije, specijalističke i master studije, što je veliki podsticaj poslodavcima i izraz našeg nastojanja da zadržimo te kadrove u našoj sredini – naglasila je Snežana Sedlar.

I na nivou Pokrajine biće stimulisano samozapošlјavanje, javni radovi, a u svetlu politike jednakih mogućnosti, u bodovanju će prednost imati radno sposobne osobe u statusu socijalnih potreba, korisnici novčanih nadoknada, tehnološki viškovi, mladi bez roditelјskog staranja, samohrani roditelјi i slično.

POPULARNO