Mačke vladaju internetom - više od dva miliona snimaka


Mačke su najgledaniji sadržaj na internetu i tu poziciju u skorije
vreme neće podeliti ni sa kim. Prednjače kad je reč o video-klipovima i memovima – smešnim slikama s još smešnijim porukama. Zbog toga su nedavno mace proglašene neformalnim maskotama interneta.

S više od dva miliona snimaka na jutjubu, mačke su jedne od najpretraživanijih i najpopularnijih pojmova na internetu. Kad tome pridodamo podatak da su snimci maca na jutjubu pregledani više od 26 milijardi puta – to ih čini ubedljivo najpopularnijom kategorijom na celom internetu, piše Pet Magazine.

Kako je sve počelo 

Prema podacima iz dokumentarca televizije BBC koja se podrobno pozabavila ovim mačjim fenomenom, sve je počelo početkom devedesetih godina kad su najpre korisnici interneta delili putem mejla fotografije svojih maca ljubimica. I tako je bilo sve do prvih dana sajta jutjub 2005. godine, kada je jedan od prvih okačenih snimaka bio upravo snimak mačke, i to mezimca jednog od osnivača ovog sajta Stiva Čena. Snimak je nosio naziv Pidžama i na video-klipu vidimo kako njegova mačka juri konopac. To je prvi video o mačkama ikada okačen na jutjub. Ipak, tek godinu dana kasnije, snimci mačaka postaju viralni i to onaj po nazivu „Puppy vs Cat“ koji ima više od 16 miliona pregleda!

Revolucija 

Godine 2007. pokrenut je veb sajt I Can Has Cheezburger? s fotografijama smešnih maca koji je ubrzo postao planetarno popularan, pa je transformisan u platformu za postovanje fotografija mezimaca širom sveta. Iz ovog sajta nastali su i čuveni memovi s mačkama. Danas ovaj sajt mesečno ima više od 100 miliona pregleda i potpuno je transformisao način govora i razmene poruka na internetu.

Zašto baš mačke? 

I sve su to egzaktni i merljivi podaci koji pokazuju da su mace vladari interneta, ali ne možemo a da se ne zapitamo – zašto baš mačke? Zbog čega su baš ovi ljubimci toliko popularni, a ne na primer psi koji se inače kao pojam znatno češće pretražuju na internetu, ali mnogo je manje sadržaja u kojima su glavni akteri.

U naučnim studijama rađenim u prethodnih nekoliko godina, istraživači su utvrdili da gledanje video-klipova s mačkama umnogome podiže raspoloženje. Jedna od najvećih studija koju su sproveli istraživači s američkog Indijana univerziteta, koja je obuhvatila 7.000 ljudi, pokazala je da su nakon gledanja snimaka maca ispitanici bili znatno manje anksiozni ili tužni.

izvor: Pet Magazine, agencije, foto: ilustracija

Mačka postala redovan "učenik" škole (VIDEO)

POPULARNO