Liga Evrope dobija "ligašku stazu" i "stazu šampiona" - Kup je važan


"Masovnije" od dva takmičenja nije u znatnoj meri promenilo
svoj "primarni" oblik.

I dalje ćemo imati istu grupnu fazu sa 48 timova raspoređenih u 12 grupa sa po četiri ekipe, ali će već 17 mesta biti popunjeno direktno na osnovu rezultata iz prethodne sezone: iz 12 najboljih zemalja to pravo stiču pobednici Kup takmičenja, kao i petoplasirani iz prve četiri lige Evrope (Engleska, Nemačka, Španija i Italija), odnosno četvrtoplasirani iz pete lige "starog kontinenta" (Francuska).

Uz to, još deset mesta zauzimaju i poraženi iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Šest mesta "otpada" na timove koji su stali u trećoj rundi ili plej-ofu na "ligaškoj stazi", a još četiri za one samo iz plej-ofa na "šampionskoj stazi" (koja se odnosi na srpske klubove).

Ostalo je još 21. mesto koje se dobija kroz kvalifikacije!

Tu se krije i najveća promena u sistemu kvalifikacija Lige Evrope koja po ugledu na LŠ dobija "ligašku stazu" i "stazu šampiona".

Tako se od starta od ostalih ekipa odvajaju timovi koji su šampioni svojih država, ali su izgubili u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Tako ćemo kroz "stazu šampiona", koja traje tri runde kvalifikacija i počinje nakon prve runde kvalifikacija za LŠ, dobiti osam učesnika grupne faze "masovnijeg takmičenja". To znači da će se sa ovim timovima boriti srpski prvak ako bude eliminisan u kvalifikacijama za Ligu šampiona...

Ostali srpski klubovi kvalifikacije za Ligu Evrope počinju od 1. kola i ostaju na "ligaškoj stazi" gde im se u narednim rundama pridružuju timovi iz bolje rangiranih zemalja i tri tima eliminisana iz druge runde kvalifikacija za LŠ sa "ligaške staze".

I u kvalifikacijama za LE važiće novo pravilo o koeficijentima, a za sada je teško reći ko će biti povlašćen, a ko ne...

Zbog više mesta rezervisanih za timove iz "jačih liga" koje su učešće u takmičenju stekli na osnovu treće, četvrte, pete ili šeste pozicije u prvenstvu (Engleska, Španija, Rusija, ali i Turska, Češka...) - ovo bi mogao da bude "neprohodniji" put za srpske klubove koji će teško biti povlašćeni u plej-ofu kao prošle godine, možda čak ni u trećoj rundi!

Paradoks je da bi do mesta povlašćenog lakše mogli u Ligi šampiona...


KUP JE VAŽAN!

Srbija je veoma blizu 24. mesta po "renkingu" koje garantuje pobedniku Kup takmičenja nastup od 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, pa u slučaju napretka naše zemlje možemo očekivati i da Kup Srbije postane važnije takmičenje domaćim klubovima pošto sada donosi više od drugog mesta na tabeli Superlige. Zanimljivo je da će tako pobednik hrvatskog kupa takmičenje u Ligi Evrope počinjati od treće runde kvalifikacija.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: Fotografije fudbalskih utakmica Jelena Grlić

Novosti: FSS oduzima bodove Zvezdi i Partizanu - suspenzija za sadašnjeg i bivšeg trenera Voše?