Labrador Lara omiljeni mezimac dece u vrtiću "Zvončica" - deo terapeutske radionice


Kada je reč o lečenju bolesti, sve češće možemo čuti da je u
lečenje uključena životinja. Imamo terapijsko jahanje, plivanje sa delfinima a sada i druženje sa psom. Pas Lara je specijalno obučen pas za rad sa decom i glavni je akter terapeutskih radionica koje se održavaju u vrtićima Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo".

Labrador Lara, odnedavno je postao omiljeni mezimac dece u vrtiću "Zvončica". Ona je terapeutski pas koji je veoma živahan, pametan i uvek raspoložen za druženje i zabavu. Na kreativnim radionicama, ovi mališani su imali priliku da pobede strah, upoznaju i zavole Laru, ali i ponešto nauče.

Istraživanja pokazuju da psi ohrabruju decu da budu društvenija, podstiču njihovu kreativnost, ali i pozitivno utiču na mentalno i fizičko zdravlje svih nas. Terapeutski psi poseban značaj imaju i za osobe sa posebnim potrebama.

"To su posebno obučeni terapijski psi koji mogu da imaju dve uloge, mogu da budu motivatori deci u svakodnevnim aktivnostima i da pomažu prilikom recimo oblačenja, dodavanja predmeta i tako dalje. U ovom slučaju mi smo psa koristili u sklopu aktivnosti u vrtićima", rekla je Tijana Stanojev, doktor veterinarske medicine, prenosi RTV.

"Kada je pas ušao bilo im je prvo iznenađujuće, veliki pas u našoj grupi, međutim svi su se posle opustili, svi su želeli da priđu da ga maze, da ga hrane. Baš je bila onako pozitivna atmosfera, kasnije bih isto dodala da je pas na njih uticao nekako sedativno, umirujuće i bez obzira na aktivnosti koje nisu imale vezu sa psom to se bilo zadržalo, taj neki mir", rekla je Tatjana Mudri, vaspitačica u vrtiću "Zvončica".

Koliko su mališani iz „Zvončice" bili oduševljeni ovakvom vrstom edukacije, govore njihovi osmesi, ali i želja da se radionice ponove. Nakon ovog vrtića i svi ostali mališani iz „Radosnog detinjstva" imaće priliku da nauče kako se ponaša i voli pas.

izvor: rtv.rs, foto: youtube.com

POPULARNO