Kružni tok, proširenje kolovoza, nove staze, parkinzi, rasveta u Marka Miljanova


Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije preko
tendera traži projektanta za saobraćajne površine s pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem Ulice Marka Miljanova.

Procenjena vrednost javne nabavke je 833.333 dinara, bez PDV-a, a od tog iznosa 583.333 je za inovaciju tehničke dokumentacije saobraćajnih površina s infrastrukturom i 250.000 je za javno osvetljenje.

Inovacija tehničke dokumentacije podrazumeva izradu projekata i nacrta i procenu troškova, a preduzeće koje dobije posao treba da isplanira i saobraćajnu signalizaciju. Rok za dostavljanje ponuda je 26. mart, a 25 dana kasnije biće doneta odluka o dodeli ugovora ili o obustavi postupka.

Ulica Marka Miljanova povezuje tri značajne saobraćajnice, Venizelisovu ulicu, Beogradski kej i Kosovsku, i spada u primarnu gradsku mrežu saobraćajnica. Duž ulice su poslovne i stambene zgrade, a izgradnja objekata još nije završena te ni planirana regulaciona linija nije do kraja formirana.

Velika frekvencija motornog saobraćaja, ali i povezivanje novih objekata na komunalnu infrastrukturu, doveli su do oštećenja kolovoza. Osim toga, kroz Ulicu Marka Miljanova saobraćaju i vozila gradskog prevoza, pa ju je potrebno rekonstruisati.

U delu Marka Miljanova, od Beogradskog keja do kraka ka Vanizelisovoj ulici, predviđeno je razdvajanje saobraćajnog toka razdelnim ostrvom, kao i izgradnja dva kolovoza s po dve trake u svakom smeru, i to u dužini oko 100 metara. Osim toga, planira se i izgradnja biciklističke staze s neparne strane ulice i povezivanje sa stazama na Beogradskom keju. Predviđeno je da pešaci dobiju obostrane staze, a na parnoj strani ulice biće parking-prostori.

Da bi se ulica prilagodila kružnom toku, predviđena je rekonstrukcija raskrsnice ka Vanizelisovoj ulici.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, prilikom definisanja kolovoza potrebno je predvideti niše za autobuska stajališta, a prilaze kružnoj raskrsnici treba projektovati usmeravajućim razdelnim ostrvima. Krak ka Venizelisovoj ulici treba projektovati na dužini od oko 30 metara, odnosno uklopiti ga u Glavni projekat pristupnih saobraćajnica, ili, ako u trenutku izrade tehničke dokumentacije one budu izgrađene, u izvedeno stanje.

Od kružnog toka do raskrsnice s Ulicom Đorđa Rajkovića planom je predviđena izgradnja kolovoza širine sedam metara, obostranih upravnih parkinga, biciklističke staze sa severne strane ulice i pešačke staze s obe strane, a dužina te deonice je približno 400 metara.

Duž Marka Miljanova javno osvetljenje je staro i dotrajalo pa, kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, prilikom projektovanja saobraćajne površine treba izraditi tehničku dokumentaciju za novo, energetski efikasno osvetljenje.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO