Istorija NS: Zbog odvojenosti od grada, neselje dobilo ime Satelit - okruženi poljima kukuruza i pšenice


Prvo naselje na zapadnoj periferiji prema Veterniku, izraslo
1956. godine iz tzv. Tozinovca, činile su privremene prizemnice za radnike iz obližnjih fabrika, izgrađene na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Todora Jovanovića Toze.

Kasnije, kada se proširilo i kada su podignute prve zgrade, zbog svoje odvojenosti od tadašnjeg centra grada, dobilo je ime Satelit, što je bio popularan termin u eri svemirskih istraživanja.

Na Satelitu su živeli mahom zaposleni u „Novkabelu”, „Petru Drapšinu”, Pokrajinskoj bolnici, „Jugoalatu” i „Naftagasu”. Dok se nije razvila infrastruktura, život je bio mizeran. Okruženi poljima kukuruza i pšenice, uopšte niste imali utisak da živite u gradu.

Dok Gradsko saobraćajno preduzeće nije premešteno iz Radničke ulice na Futoški put, po rečima sagovornika Dnevnika, od satelitske okretnice s karakterističnom nadstrešnicom kretala je jedina autobuska linija, čije se krajnje odredište s vremenom menjalo. Nekad se završavalo na mestu današnjeg Srpskog narodnog pozorišta, a nekad kod hotela „Vojvodina” ili u Njegoševoj ulici. Gužve su bile toliko velike da se često išlo peške do posla.

Pročitajte više>> dnevnik.rs, foto: Stare fotografije Novog Sada

POPULARNO