Inđija će biti najveće gradilište u Sremu - Otvoren novi logistički centar vredan 7,5 miliona evra


Premijerka Srbije Ana Brnabić otvorila je novi logistički centar
jednog od vodećih snabdevača tržišta pesticida, semenske robe i garden uređaja u regionu, kompanije "Agromarket", koji trenutno u tom gradu zapošljava 65 radnika.

Brnabić je nakon obilaska novog logističkog centra istakla da je posebno ponosna što može da prisustvuje otvaranju domaće investicije iz Kragujevca u Inđiji i dodala da je Agromarket investirao i u drugim gradovima Srbije, poput Niša.

"Vlada Srbije će im biti na raspolaganju za svaku vrstu pomoći i podrške koja im treba da imamo ovakve domaće investitore kao primer", kazala je Brnabić i dodala da uvek kada obilazi gradove po Srbiji posećuje i domaće investitore da bi pokazala da i u Srbiji tako nešto može da se napravi.

"Ako pogledate ovaj logistički centar možete da vidite da jedan Agromarket iz Kragujevca može da stane rame uz rame sa najvećim evropskim i svetskim firmama", istakla je Brnabić.

Navela je da je opština Inđija, u kojoj je stopa nezaposlenosti 4,86 odsto, za ponos i istakla da je od relativno male stope nezaposlenosti važnije to što je predsednik te opštine Vladimir Gak kazao da nisu zadovoljni tom stopom i da može da se ide i ispod toga.

"Ovo je jedan pravi primer lokalnog ekonomskog razvoja, liderstva koje ce Vlada podržati i ono što mislim jeste da ćemo uskoro biti u problemu radne snage, da ćemo morati, pored toga što smo u obrazovni sistem uveli dualno obrazovanje, morati da otvaramo obrazovne centre u Srbiji gde ćemo se baviti prekvalifikacijama i ubrzanim edukacijama i naših inženjera da mogu da rade u nekim pogonima koji traže visoko kvalifikovane kadrove", kazala je Brnabić.

Govoreći o sastanku sa predsednikom opštine Vladimirom Gakom, koji je imala pre otvaranja logističkog centra, Brnabić je kazala da je protekao odlično, te da je poručila Gaku da će im Vlada stajati za sve na raspolaganju.

Ove godine cilj Vlade Srbije biće ubrzanje ekonomskog rasta kojeg neće biti bez pokretanja lokalnog ekonomskog razvoja, rekla je Brnabić i dodala da lokalne samouprave moraju same da se aktiviraju u unapređenju klime poslovanja u svojoj sredini.

Brnabić je dodala da je lokalni ekonomski razvoj generator razvoja zemlje i da lokalne samouprave u tom smislu imaju veliku obavezu i odgovornost.

"Opština Inđija je odličan primer kako se to radi, a Vlada je tu da pomogne u svim dobrim inicijativama. Ono što je ekonomski najvažnije za nas to je da postignemo mnogo dinamičniji, brži i dugoročno održiv ekonomski rast, rast BDP, koji mora da se zasniva na proizvodnji i izvozu", kazala je Brnabić.

Navela je da se mora graditi i poljoprivredni sistem koji je otporniji na vremenske promene, te da se u tom smislu nastavlja sa ulaganjem u sisteme za navodnjavanje, digitalizaciju poljoprivrede, elektrifikaciju polja, te stvaranju industrijskih zona.

Dodala je da će država pomoći lokalnim samoupravama sa 320 miliona dinara, od čega će 80 odsto ići u lokalnu infrastrukturu.

Direktor logistike Agromarketa Miroljub Bugarčić naveo je da je ta kompanija započela izgradnju logističkog centra u Inđiji početkom 2017. godine, a da je već u januaru 2018. godine otpočelo snabdevanje kupaca na teritoriji Vojvodine.

"Izbor Inđije za lokaciju pokazuje strateško opredeljenje i pozicioniranje uz glavni putni pravac koji spaja Istok sa Zapadom, što donosi brojne komparativne prednosti. Mogućnost korišćenja drumskog i železničkog saobraćaja je tu, a i blizina reke Dunav, odnosno plovnog puta daje još veću vrednost izboru Inđije za logistički centar te okosnicu daljeg širenja kompanije ka srednjoj Evropi", kazao je Bugarčić.

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak istakao je da je danas veliki dan za Inđiju jer je otvoren novi objekat u toj opštini, te da je još veće zadovoljstvo pruža to što se otvaraju investicije domaćih kompanija.

"Inđija će do 2020. godine biti najveće gradilište u Sremu, a ako uzmemo da je Srem pokretač privrednog razvoja Srbije nije teško doneti zaključak kakve su naše ambicije", kazao je Gak.

Dodao je da im je cilj da se Inđija predstavi kao nova privredna destinacija, koja treba da ima širi značaj od lokalne, jer u prečniku od 50 kilometara od Inđije živi preko tri miliona stanovnika.

Govoreći o prosečnoj plati u Inđiji, Gak je kazao da je ista kao i prosečna plata u Srbiji, te je često čuo da su u nekim privatnim firmama niže plate od prosečnih.

"Jedan jedini način postoji da podignemo tu platu i to je ovo što radimo. Opremili smo industrijsku zonu, primarno smo to uradili. Kada govorimo o toj prosečnoj plati, mi na njeno povećanje možemo da utičemo samo na način da privučemo investitore i da samim tim postane neophodno dobrog radnika platiti nešto više", kazao je Gak.

Poslovno-skladišni objekat logističkog centra prostire se na 15.000 kvadratnih metara, a prima i isporučuje robu preko 14 automatskih pretovarnih rampi.

Ukupna vrednost investicije iznosi 7,5 miliona evra, od čega je vrednost građevinskog objekta šest miliona, a opreme 1,5 milion evra.

Skladišni prostor raspolaže moderno opremljenim regalnim skladištem kapaciteta 15.500 paletnih mesta, koje opslužuju 30 visokoregalnih i drugih viljuškara.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO