Essex Europe u Zrenjaninu - posao za 170 ljudi, plata preko 67.000 dinara


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će u fabrici
"Essex Europe" u Zrenjaninu posao naći 170 ljudi, da će prosečna neto plata biti 90.000 dinara, a za radnike 67.400 dinara.

"Ovo je nova pobeda. Očekujemo još investicija iz Južne Koreje. Zvao sam Samsung da dođe, jer naši ljudi vole njihove telefone. Rekli su mi da treba budem uporan", rekao je Vučić na ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku "Essex Europe" u Zrenjaninu.

Investicija u fabriku je 30,4 miliona evra, a država je pomogla sa 1,6 miliona evra.

On je investitorima poželeo da zarađuju i reinvestiraju u Srbiju.

Fabrika koja se gradi, kako je rekao, biće na 16.000 kvadratnih metara.

Predsednik je investitorima poželeo da Srbiju dožive kao drugu kuću i da naprave još fabrika.

"U narednom periodu počinjemo kao država da gradimo brze saobraćajnice između Zrenjanina i Novog Sada 50 kilometara puta između Zrenjanina i Beograda, a ta investicija biće oko 200 miliona evra", rekao je Vučić.

Građani koji su ga dočekali, kako je rekao, nisu mogli da veruju kada im je rekao za puteve koji će biti izgrađeni, ali i da je čuo od njih da se uzdaju u to da "kada je Vučić obećao, možda i bude nešto".

Predstavnicima lokalne samouprave poručio je da se vidi šta se dešava sa cenom grejanja i sa vodom u Zrenjaninu.

Početak rada u pogonu za koji je danas postavljen kamen temeljac, planiran je za početak trećeg kvartala 2018. godine.

"Essex Europe" sa sedištem u Francuskoj je evropska podružnica kompanije "Superior Essex" iz Sjedinjenih Američkih Država i vodeći je dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora. Usmerena je na inovacije sa ciljem predstavljanja novih rešenja u oblasti elektrifikacije vozila, te doprinosa razvoju obnovljivih izvora energije.

Kompanija "Superior Essex", sa sedištem u Atlanti u Sjedinjenim Američkim Državana, globalni je lider sa 85 godina iskustva u proizvodnji i distribuciji bakarnih i aluminijumskih žica i deo je južnokorejske "LS Group"-e, vodeće kompanije u oblasti elektromaterijala i elektronike, čiji ukupni promet iznosi 19 milijardi dolara.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO