Elektroprivreda Srbije: Ne planiramo gradnju nuklearnih elektrana


Elektroprivreda Srbije (EPS) ne planira da gradi nuklearne
elektrane jer su one, po zakonu iz 1989. zabranjene, pa nisu ni predvidjene u strateškim dokumentima za razvoj energetike, rekao je izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom u EPS-u Dragan Vlaisavljević.

On je na konferenciji "Trebaju li Srbiji nuklearke" rekao da EPS može da opstane koristeći domaće resurse, ugalj, vodu i obnovljive izvore za proizvodnju električne energije.

"Potrošnja električne energije bi u narednih 15 godina mogla da se obezbedi gradnjom još jedne ili dve elektrane", rekao je Vlaisavljević. Dodao je da će se neki tehnološki zastareli blokovi termoelektrana ugasiti, ali će se taj manjak u proizvodnji struje nadomestiti modernizacijom postojećih i izgradnjom novih kapaciteta, kao i da se u Kostolcu već gradi jedan blok.

Prema negovim rečima, bilo bi dobro izgraditi elektranu i u Kolubari, a Naftna industrija Srbije planira gradnju elektrane na gas i EPS gradnju vetroparka naredne godine. Dodao je da je uz to potrebno povećati stepen iskorišćenosti uglja, a da je "najefikasniji izvor struje, povećanje energetske efikasnosti".

"Najviše energije rasipaju zgrade i zbog toga treba podizati njihovu energetsku efikasnost", rekao je Vlaisavljević i istakao da će zbog korišćenja uglja i emitovanja ugljen-dioksida EPS uložiti 700-800 miliona evra u očuvanje životne sredine i postizanje evropskih standarda.

Srbiji bi, kada bi u ovom trenutku odlučila da gradi nuklearnu elektranu, prema njegovim rečima, bilo potrebno 15 godina da realizuje tu investiciju, jer je toliko potrebno i u svetu. Vlaisavljević je rekao da i evropske zemlje imaju različite stavove o nuklearnim elektranama, pa Francuska planira gašenje po dva scenarija, brzom i sporom, a verovatno i Nemačka odustaje od nuklearne energije, pa će još zadržati elektrane na ugalj, graditi elektranu na gas i povećati korišćenje obnovljivih izvora.

Rukovodilac Centra za energetiku Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Dejan Ivezić rekao je da do 2030. ne postoji realna opasnost da Srbiji nedostaje električne energije jer je potrošnja niža nego što se očekivalo.

"I da ne postoji zabrana za izgradnju nuklearki (moratorijum) u Srbiji ne postoji stručni kadar koji bi mogao da prati tehnologiju proizvodnje struje i prerade otpada iz nuklearnih elektrana, pa akcenat treba staviti na obnovljive izvore", rekao je Ivezić.

izvor: Beta, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO