Dunav proticao delom gde je sada Klisa - Njive prerasle u naselje s više od 10.000 stanovnika


Za Klisu obično kažu da se nalazi na severnoj periferiji
Novog Sada, delu koji je od centra grada udaljen oko četiri kilometra.

Naziv potiče od latinske reči „ečlasia”, što u prevodu znači crkvište. Arheološke iskopine svedoče o tome da je u srednjem veku u tom delu postojalo naselje s crkvom, prenosi Dnevnik.

Uslovno rečeno, granice Klise mogle bi se oivičiti ulicama Arkadija Varađanina od strane Vidovdanskog naselja, Paje Radosavljevića sa strane Slane bare, pa produžujući Jadranskom ulicom ka Gornjim livadama, sve do kanala. S druge strane auto-puta krajnja granica bile bi Jegrička ulica i Industrijska zona, a Temerinskim putem do raskrsnice u pravcu Nemanovaca i Pejićevih salaša.

Blizina Dunava – a nekada je ta moćna reka proticala i delom gde je sada Klisa – svakako je od davnina bila privlačna za sve koji su nameravali da se tu nastane i započnu život. Pisani tragovi svedoče o intenzivnijem naseljavanju 1693. godine.

Na Staroj Klisi, gde su nikle prve kuće, naselile su se i prve porodice, kao što su Prodanović, Zagorčić, Jovanović, a nešto kasnije i Krstić, Murgaški... Okolo su sve bile njive, koje su vredni domaćini obrađivali. S druge strane bila je bara, voda je dosezala takoreći do Sentandrejskog puta. Kuće su prvo bile razuđene, a vremenom, kako su se brže gradile, a porodice izdvajale iz zadruga, naselje je sve više dobijalao obrise ušorenog tipa. Prvo su to bile zemunice, pa kuće od naboja, a potom i od čvrstih materijala. Već krajem 19. veka registrovano je četrdesetak kuća na Klisi, koju starosedeoci vole da „podele” na Donju i Gornju, piše Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija

Istorija NS: Na temeljima srednjovekovnog Vašaroš Varada - razvio se Novi Sad