Dovoljno je samo 5 minuta - Evo kako pobediti psihički umor


Psihički umor nastaje zbog različitih faktora, ali najviše zbog toga
što ne izdvajamo vreme za odmor. Šta nas najviše umara, kako da obnovimo utrošenu energiju i da "napunimo baterije". Ako se se osećate demotivisano, da li ste potišteni, bez energije i slaba vam je koncetracija? To mogu biti znaci psihičkog umora. Šta je to što nas najviše umara?

Posao, stres, negativne emocije i neprijatne situacije, ljudi, čak i oni do kojih nam je stalo, kao i prijatne situacije, mogu biti izvori psihičkog umora, jer kako kažu stručnjaci, sve to troši našu enegriju. Moramo biti dobri prema sebi, a za odmaranje i obnavljanje energije, verovali ili ne, dovoljno je samo 5 minuta dnevno.

"Jedan od načina je da izdvojimo 5 minuta vremena da radimo nešto za svoju dušu, nešto što nas raduje, to može da bude da odslušamo svoju omiljenu pesmu, da plešemo, da se čujemo sa nekim sa kim znamo da će nam razgovor prijati. Kada smo mi sa ljudima sa kojima se ne osećamo prijatno, ne osećamo se slobodno da pokažemo ko smo i šta smo, bojimo se napada i osuđivanja, tada se zamaramo", izjavila je za RTV Jelena Pantić psihološkinja.

Efikasan način da otklonimo psihički umor jeste i da provodimo vreme u prirodi. Takođe i dobar trening uvek može da pomogne.

Jedna od vežbi koja nam služi da se pre svega opustimo i otklonimo psihički umor je vežba koja se zove mačka i izvodi se na parteru, fokusu je na disanju. Polako napravimo ekstenziju na kičmenom stubu, duboko udahnemo i polako podižemo gore leđa i izdišemo. Ova vežba nam pomaže da se fokusiramo i relaksiramo", kaže za RTV Nemanja Lunić personalni trener.

Ukoliko se ne potrudimo da otklonimo psihički umor, može doći do pada motivacije, imunog sistema, koncentracije i mnogih drugih ozbiljnijih problema po naše zdravlje.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija, Ambro/freedigitalphotos.net

POPULARNO