Dnevno se u Srbiji utroši čak 7 miliona plastičnih kesa - za razgradnju potrebno 1.000 godina


Da li i vi svakodnevno koristite plasitčne kese, koje su besplatne
pri kupovini u marketima? Zbog njihovog negativnog uticaja na životnu sredinu i prekomerne upotrebe, Evropska komisija objavila je strategiju o plastici sa ciljem da se do 2030. godine sva plastična pakovanja na tržištu recikliraju. Da li bi nas eventualna naplata plastičnih kesa naterala da u kupovinu krenemo sa svojim cegerom ili makar da smanjimo njihovu upotrebu?

Pakovanje kupljenih namirnica u plastične kese - slika je koju svakodnevno srećemo u svim našim marketima. Uvođenje razgradivih kesa svakako je značajan ekološki pomak, ali da li je naše društvo poput zemalja u okruženju spremno da za njih u cilju manje potrošnje izdvaja novac?

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, na tržište je u 2016. godini stavljeno blizu 7 hiljada tona plastičnih kesa sa aditivima za razgradnju i 203 tone bez aditiva.

Procenjuje se da se dnevno u Srbiji utroši čak 7 miliona plastičnih kesa. Te kese brzo postaju otpad, a za njihovu razgradnju, kažu stručnjaci, potrebno je između 400 i čak hiljadu godina.

"Plastične mase koliko god da su dobra donela ljudskoj civilizaciji, jeftiniji je materijal itd ali te loše posledice ćemo tek videti. Treba misliti na vreme, ne treba biti paranoičan, svakako da nam nije lepo da vidimo te kese kako lete okolo, a prvi korak bi bila reciklaža- kako primarna tako i sekundarna", rekla je za RTV Mira Pucarević, dekan Fakulteta zaštite životne sredine "Edukons".

Kao prihvatljiva zamena plastičnim kesama, pominje se upotreba papirnih, što opet otvara debatu u naučnom svetu, budući da primera radi njihova proizvodnja iziskuje više energije i vode, a nezaobilazan faktor je i seča drveća, kao i to što je emisija gasova u atmosferu veća za 70 odsto.

U svakom slučaju, preporučuje se da jednu kesu koristite više puta, kao i da u trgovinu ponesete platnenu ili ceger.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

Trgovinski lanci počninju da naplaćuju kese? Smanjenje upotrebe i do 80 odsto

POPULARNO