Bratimljenje Novog Sada i Plovdiva?


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u
Gradskoj kući ambasadora Bugarske u Srbiji Nј.E. Radka Vlajkova. On mu je poželeo srdačnu dobrodošlicu, a ambasador se zahvalio izrazivši veliko zadovolјstvo ponovnom posetom Novom Sadu u koji uvek rado dolazi.

Na sastanku je iskazana obostrana zainteresovanost za bratimlјenje Novog Sada sa bugarskim gradom Plovdivom i istaknuto da imaju slične karakteristike. Upravo iskustva tog grada, koji je izabran za Evropsku prestonicu kulture 2019. godine, mnogo znače Novom Sadu prilikom realizacije aktivnosti vezanih za projekat "Novi Sad 2021".

Ambasador Radko Vlajkov je tim povodom predao zvanično pismo iz Grada Plovdiva gradonačelniku, koje predstavlјa osnovu za produblјivanje saradnje u pogledu institucionalizovanja prijatelјstva dva grada, za početak, sačinjavanjem Pisma o namerama, a kasnije i uspostavlјanjem pobratimskih odnosa.

Sagovornici su zaklјučili da su prepoznate brojne oblasti u kojima se kontakti i saradnja mogu osnaživati i razvijati. To su saradnja univerziteta dva grada koja su oba drugi po veličini u svojim zemlјama, zatim sajamske manifestacije, kultura i obrazovanje. Takođe, po ugledu na jake prijatelјske veze Srbije i Bugarske, ambasador i gradonačelnik su se saglasili da je poželјno raditi na preslikavanju te plodotvorne saradnje i na gradove dve zemlјe u svim sferama.