2.500 umesto 300 evra - Novi kontigent medicinara odlazi u Nemačku


Nemački Frankfurter Rundšau piše o dolasku negovatelja iz
Srbije u kliniku u Frankfurtu i nagoveštava da iz te zemlje uskoro stiže još kvalifikovanog osoblja.

Frankfurter Rundšau piše da Vesna H. ima 49 godina i da je pre 27 godina kao medicinska sestra, iz Jugoslavije došla da radi u bolnici u četvrti Hestu, predgrađu Frankfurta na Majni. S obzirom da govori srpski, sada pomaže novajlijama u integraciji u bolničku svakodnevicu. Trinaestoro negovatelja iz Srbije su prekjuče počeli da rade u toj klinici, pet muškaraca i osam žena koji žele da izgrade novi život u Frankfurtu, daleko od domovine.

Ana Marija D. i njen suprug Marko su radili na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, velikoj vojnoj bolnici u kojoj se leče i civili. Medicinska sestra u Srbiji prosečno zarađuje oko 300 evra mesečno. Toliko treba da radite da bi ste kupili mašini za veš, kaže Marko i dodaje: Kupiti auto ili otići na odmor, to sebi jedva mogu priuštiti čak i porodice sa dve plate.

Frankfurter Rundšau piše da 13 negovateljki i negovatelja, sa izuzetkom bračnog para za kojeg je pronađen dvosobni stan, za sada stanuju u blizini bolnice, u stanovima koje dele sa koleginicama i kolegama. Od 18. februara su u Frankfurtu i imali su vremena da malo razgledaju grad, piše ovaj list kao i to da se raduju prvoj plati krajem marta. Negovatelji početnici u Nemačkoj zarađuju 2.635 evra bruto - to je plata od koje se odbija porez, zdravstveno i penziono osiguranje i drugi doprinosi, i koja se povećava dodacima, na primer za rad noću, vikendom ili za one koji imaju decu u Nemačkoj, za dečiji dodatak.

"Nemački jezik su naučili još u Srbiji, svi oni ispunjavaju uslove kako bi prema nemačkim standardima mogli da budu priznati kao negovatelji.

Zamenica direktorke za bolničku negu Korina Šrajer hvali dobro obrazovanje u Srbiji. Tako Ivana Đ. može odmah da radi na intenzivnom odeljenju za decu, tamo gde se nalaze prerano rođene bebe. Deset negovatelja će raditi na intenzivnoj nezi, jedna od njih u nezi posle anestezije - sve su to oblasti u kojima je posebno teško pronaći osoblje.

Agencija sa kojom sarađuje klinika u frankfurtskoj četvrti Hehst, regrutavala je još 20 negovatelja iz Srbije: desetoro stiže u junu, a desetoro na jesen, piše Frankfurter Rundšau, prenosi Deutche Welle.

izvor: Deutche Welle, Frankfurter Rundšau, b92.net, agencije, foto: Ambro/freedigitalphotos.net

POPULARNO