2.500 učenika iz 37 škola: Besplatna akcija - Sport u škole


Treću godinu zaredom u Novom Sadu realizovaće se besplatna
akcija „Sport u škole“, koju sprovodi Savez za školski sport Novog Sada (SŠSNS) uz potpunu podršku člana Gradskog veća Ognjena Cvjetićanina i Uprave za sport i omladinu s Vlastimirom Mastilovićem na čelu.

U programu, koji danas počinje u školama u gradu, učestvovaće oko 2.500 učenika iz 37 škola, među kojima će se, od ove godine, sportom baviti i mališani iz Ledinaca i sa Čeneja. Realizaciju projekta drugu godinu zaredom sprovodi SŠSNS, a u njega su uključena 52 realizatora, 12 mentora i dva koordinatora.

„Grad Novi Sad ima najviše škola – 37 – uključenih u projekat Saveza za školski sport Srbije, koji smo mi nadogradili učešćem učenika viših razreda. Program rada nije trening, već sticanje zdravih navika kod dece mlađeg školskog uzrasta i pružanja dodatne fizičke aktivnosti – vannastavne aktivnosti“, naglasio je predsednik SŠSNS-a Goran Stevanović.

S tim brojem učenika Novi Sad je bez sumnje lider školskog sporta i grad koji je prepoznat kao neko ko vodi računa o sportu, posebno školskom, ali i zdravom načinu života.

„Moramo da budemo zahvalni Gradu, koji je omogućio da se deca u svojim školama, sa svojim vršnjacima i pod nadzorom profesora, bave sportom, i to besplatno”, rekao je Stevanović i dodao da takvi programi doprinose boljoj selekciji dece za vrhunsko bavljenje sportom jer su u njima angažovana sva deca koja žele da se bave fizičkom aktivnošću, a ne samo ona koja mogu da plate.

Stevanović je izrazio veliku zahvalnost gradonačelniku Milošu Vučeviću, članu GV-a Ognjenu Cvjetićaninu, kao i direktorima škola koji podržavaju program „Škole sporta“ koja će znatno uticati na budućnost naše dece.

„Naš zadatak je da što više dece bude fizički aktivno jer statistika pokazuje da je više od 70 odsto mališana fizički neaktivno, tj. žive u virtuelnom svetu. Cilj projekta je da se zadovolje potrebe dece za kretanjem, da se razvija zdravstvena kultura radi očuvanja i unapređenja zdravlja, da se raznovrsnim motoričkim aktivnostima doprinese integralnom razvoju dece i stvaranju navika i da fizičko vežbanje bude sastavni deo svakodnevnog života“, rekao je Goran Stevanović.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija