Žena nije mašina za rađanje dece - "Još da na stomaku napišu 'džuboks za decu'"


Rešenja konkursa za slogane kampanje za povećanje nataliteta
svesno ili ne, pokazuju kako se danas gleda na ženu, ocenila je Zorana Mihajlović.

"Ne krivim one koji su slogane slali, oni su više razmišljali kako da osvoje nagradu nego kakvu reakciju ti slogani izazivaju. Ali mi nisu jasni svi oni iz komisije Ministarstva koji su ove slogane izabrali", navela je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u autorskom tekstu za "Nedeljnik".

Ona je ukazala da, kao i svaki put kad za velike probleme tražimo brza, laka i po pravilu nepromišljena rešenja, i danas je mnogima najlakše da kažu: žene su problem, neće da rađaju decu!

"I zato ajmo, svi u glas: 'Dosta reči, nek zakmeči!', 'Rađaj, ne odgađaj!'. Posle ovakvih slogana ne bih se iznenadila da se pojave fotografije stomaka žene sa natpisom 'Džuboks za decu' ili 'Koliko vam dece treba'", dodala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, na žene se ljute i oni što brinu o našim dušama - jer kad patrijarh Irinej poruči da su "Srpkinje dužne da rađaju decu", razmišlja li neko šta ćemo sa onim ženama koje ne svojom krivicom ne mogu da imaju decu.

"Jesu li žene bez dece loše Srpkinje? Setite se i brutalnih uvreda mitropolita Amfilohija koji u Pećkoj patrijaršiji reče da su Srpkinje čedomorke koje 'u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji'", navodi se u tekstu.

Ona je ukazala da svest o problemu postoji, kao i da moramo biti svesni da ćemo, ako krenemo odmah, rezultate videti tek u decenijama koje dolaze.

"Treba da omogućimo svim majkama da upišu decu u vrtiće ili da kao u razvijenim zemljama u firmama postoje prostorije u kojima će se čuvati deca dok njihove majke rade. I da objasnimo tatama da je normalno da se poslovi dele", navela je potpredsednica Vlade. Napominjući da žena nije mašina za rađanje dece, ona je dodala da o tome treba da brinu i oni koji na razgovoru za posao žene prvo pitaju kad ste planirali da rađate i oni što žene zapošljavaju po proporcijama, a ne po stručnosti - da se uključe svi koji žene i muškarce ne plaćaju isto za isti posao i oni koji porodilje posle porodjaja gurnu na niže radno mesto.

"I te kako da se uključe i oni koji iz sve snage rade da se ostvari 'Tijanićeva kletva': da nam ćerke budu kao Stoja, a sinovi kao zaštićeni svedoci. Oni koji klincima i klinkama neće da pokažu alternativu celulitu Kim Kardašijan. Zar je san devojke da joj majka kupi silikone za 18. rodjendan i da se uda za sportistu? Hoće li nas sa ovakvim i sličnim idolima biti više? Neće!", istakla je Mihajlović i zaključila:

"Moramo da učimo, i mi i deca. Da se učimo kulturi življenja, odnosima sa drugim ljudima, da decu učimo o seksu, o ličnoj higijeni i čuvanju zdravlja kako bismo smanjili užasan broj prekinutih trudnoća ili obolelih od raka grlića materice. Druge nema, jer semafor kuca: minus 99 svakog dana! Sami izračunajte koliko nam je vremena ostalo."

"Zemlje regiona će vrlo brzo ostati bez velikog broja stanovnika"

Srbija bi u narednih 10 godina mogla da izgubi više od milion stanovnika, procena je stručnjaka za demografiju Stjepana Šterca.

On svim vladama u regionu poručuje da je demografska problematika osnov privrednog i ukupnog razvitka, te da onome ko ne shvati da je to ključna razvojna priča, budućnost neće biti izvesna.

"Ukoliko te zemlje ne preduzmu ključne strateške mere i ne shvate da je to ključna problematika razvojne budućnosti, negativni procesi će se intenzivirati i apsolutni broj stanovnika će se smanjiti bitno. Ali ono što je još važnije, s obzirom na strukturu stanovništva, biće ugroženi osnovni sistemi: penzijski, zdravstveni, obrazovni i sistem radne snage u svim zemljama“, kaže Šterc. On upozorava da je iz svega lako zaključiti da će zemlje regiona, ako se ovakav trend nastavi, vrlo brzo ostati bez velikog broja stanovnika.

"Ako napravimo jednostavnu matematičku ekstrapolaciju, ono što se može dogoditi je da Hrvatska u sledećih deset godina izgubi preko devedeset hiljada stanovnika, Bosna i Hercegovina će verovatno, s obzirom na ove trendove, izgubiti preko petsto hiljada, a Srbija preko milion ili milion i dvesta hiljada stanovnika", procenjuje Šterc.

izvor: Tanjug, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO