Zablistaće fasade i u jezgru Novog Sada - spremno 50 miliona dinara


Osim fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, ove godine
kako je i bilo najavljeno, obnavljaće se i nekoliko zgrada u istorijskom jezgru Novog Sada.

Po rečima direktora gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture mr Siniše Jokića, osim 100 miliona za podgrađe, Republička vlada izdvojila je još 50 miliona dinara za sanaciju fasada u Novom Sadu, prenosi Dnevnik.

– Odlučili smo se za nekoliko objekata koji se nalaze na različitim mestima u gradu – napominje Jokić. – Odabrali smo za početak zgradu na Trgu slobode 4, kuću Mileve Marić Ajnštajn, po jednu zgradu na Keju i u Almaškom kraju i Vladičanski dvor. Postoji i u Grčkoškolskoj nekoliko remek-dela arhitekture u izuzetno lošem stanju koje bismo želeli da obnovimo, ali ćemo se prvo posvetiti pobrojanim objektima.

Najzahtevniji poduhvat, po Jokićevim rečima, biće sanacija fasade Vladičanskog dvora, dela čuvenog arhitekte Vladimira Nikolića. U njegovu obnovu ukuljučen je, osim gradskog, i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture.

– Biće to u ovoj seriji najkompleksniji zahvat jer je to jedno od najznačajnijih dela arhitekture Novog Sada, kakvih osim kod nas, ima samo u Beču – ističe Jokić za Dnevnik. – U pitanju je kompleksan poduhvat zbog fasadne plastike koja je dosta oštećena, a identična se ne može nabaviti. Zato je neophodno konsultovati fabrike koje proizvode sličan materijal, obavititi ispitivanja i testiranja da bi se izradila nova opeka po standardima koji su primenjivani prilikom njihove proizvodnje s početka 20. veka. U planu je da se, osim fasade, sanira i kapilarna vlaga.

Kako kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada, do 2021. godine će se takvi poslovi odvijati paralelno u Novom Sadu i podgrađu. Tokom 2018. u centru pažnje u podgrađu će biti Štrosmajerova ulica s 11 tamošnjih objekata. Osim toga, odlučeno je da se krovovi zgrada u Gradiću kompletno obnove.

– Polazeći od činjenice da su krovovi peta fasada, što naročito dolazi do izražaja kada se posmatraju s Gornje tvrđave, zaključeno je da ih treba srediti da budu ujednačeni po koloritu i kvalitetu. Obnovićemo ih tako da budu jednoobrazni. Time će se otkloniti i opasnost od prokišnjavanja i ugrožavanja uređenih fasada – ističe Jokić.

Stručnjaci zavoda za Zaštitu spomenika kulture su svakodnevno na terenu i snimaju fasade i krovove da bi se pripremili predračuni za javnu nabavku.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO