Za vreme njegove tridesetogodišnje prakse na svet je došlo 100.000 dečaka i devojčica


Njegov cilj u radu je uvek bio da on i njegov tim postignu najbolje rezultate poštujući u potpunosti Hipokratovu zakletvu

Potrudio se da stvori jake međunarodne veze te sad Medicinski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu i Klinički centar Vojvdine imaju otvorena vrata na univerzitetima i medicinskim ustanovama širom sveta.

To su samo neki od razloga zašto je prof. dr Tihomir Vejnović dobio Februarsku nagradu Grada Novog Sada.

"Sam čin porođaja i prihavatanja bebe od strane babica i nas akušera, to je nešto specijalno i posebno u našoj struci i to me čini srećnim i daje mi najviše snage i svu tugu, bol, umor koji imamo nestaje kada mi prihvatimo zdravu bebu, čujemo njen plač i razmenimo neku energiju", kaže Vejnović.

Ove reči još jedan su dokaz zašto je baš upravnik Betanije zaslužio da dobije Februarsku nagradu Grada Novog Sada. Pored dosadašnjeg doprinosa, nagradu je dobio zbog nove tehnike koja je po njemu dobila naziv "Modifikacija carskog reza po Vejnoviću" i primenjuje se u Nemačkoj, Rumuniji, Mađarskoj i Austriji, a uskoro će i u Moskvi.

"To je tehnika koja je vrlo poštedna i koristi principe minimalno invazivne hirurgije, i ono što je bitno kod carskog reza ona samo operaciju čini porođajnom, tako da da se smanje komplikacije koje mogu nastati posle carskih rezova", navodi.

To priznanje doživeo je kao nagradu celog tima Klinike za ginekologiju i akušerstvo na koji je neizmerno ponosan, tima koji odmah ostavlja utisak, topline, skromnosti i posvećenosti.

U njihovim rukama svi su sigurni, jer oni žive iste ideje: da se stalno usavršavaju i da u ovom, kako kažu, predivnom poslu, uvek daju sebe u potpunosti.

"Profesor Vejnović nas je pre svega inspirisao da uvek budemo na usluzi pacijentima, da zadovoljima sve ono što se do nas traži u struci, a da istovremeno budemo humani, da im damo onaj humani deo boravka u ovoj ustanovi, da im pružimo informaciju šta se to od njih očekuje i da će to sve biti na najbolji mogući način", kaže prof. dr Andjelka Ristivojević, pedijatar neonatolog.

Sreća koju osete svaki put kada majka i beba zdrave i nasmejane napuste porodilište je za njih najveća nagrada. Iako je za ovu priliku malo prostora da se istaknu svi uspesi koje je ovaj tim ostvario, na kraju, želimo da spomenemo onaj koji je doktoru Vejnoviću najdraži.

"Najveći uspeh je po meni činjenica da ljudi koji su se dvoumili da na neki način prekinu trudnoću to nisu učinili i sigurno preko stotinu dece hoda Novim Sadom koji su bili izloženi toj napasti da ne dođu na svet i mislim da je za mene to jedan od najvećih uspeha", kaže.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO