Vojvodina ostala bez 150.000 stanovnika - od 2002. godine


Koliko je ozbiljan problem pada broja stanovnika u našoj državi
dovoljno govori podatak da je samo u prethodnih desetak godina Srbija ostala bez grada veličine Novog Sada, dok je Vojvodina za petnaestak godina izgubila čak osam odsto stanovnika.

Iako borba sa “belom kugom” traje već decenijama, u 2016. godini zabeležen je neslavni rekord – najmanji broj rođenih beba od kad statistika beleže ove podatke. Na negativnu demografsku sliku utiče više faktora koji zahtevaju i široko polje borbe sa negativnim uticajima, a država je odlučila da se o demografiji i populacionoj politici brine zasebno ministarstvo koje je povereno Slavici Đukić Dejanović.

Skoro da smo već naviknuti na dramatične podatke i još drastičnije procene o kretanju broja stanovništva u Srbiji, a prema poslednjoj analizi naša država će, ukoliko se nešto ne promeni, do 2050. godine izgubiti blizu jedne petine, odnosno oko 1,5 miliona stanovnika.

„Stručnjaci od sredine prošlog veka upozoravaju da će nas biti sve manje i manje i da ćemo doći u situaciju u kojoj smo sada da demografski indikatori prosto zastrašuju. Jer ako se na hiljadu stanovnika rodi devet beba, a umre četrnaestoro ljudi, ne treba biti naročit matematičar da se izračuna da je Srbija svake godine manja za 35 do 40 hiljada stanovnika.

Kada se tome dodaju migracije i činjenica da smo šesta najstarija nacija u Evropi, sasvim je jasno da će brojke biti sve lošije ako se ništa ne preduzme. Zato je odluka da se u Vladi formira zaseban kabinet koji će se baviti demografijom i populacionom politikom vrlo važna jer država mora preuzeti deo odgovornosti za takvu situaciju kroz poteze koje će povući.

Iako je dobra strategija za podsticanje rađanja doneta još 2008. godine, ona je praktično “stajala u fioci”. Sada je ona unapređena, napravljen je akcioni plan za 2018. i 2019. u kojem stoji koje institucije u kojim rokovima moraju da sprovedu planirane aktivnosti, osnovana su dva nivoa rada – nacionalni i lokalni i smatramo da će to doneti određena poboljšanja. Pri tome, mora se imati u vidu da je merna jedinica u demografiji 10 godina tako da rezultati onoga što se radi neće biti vidljivi odmah.

Pročitajte više>> izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo