Veliki potencijal da svetskom tržištu: Proizvodnja tartufa, unosan biznis


Proizvodnja tartufa u Srbiji datira još od kraja 19. veka. Srbija ali
i države u regionu imaju veliki potencijal da svetskom tržištu pruže kvalitetan tartuf. Radoslav Ćatić u selu Masloševo ispod Rudnika već 12 godina na svom imanju vrši edukacije ljudi, a ovoga puta jedan od učenika je i Ivana Novaković koja planira da postane i prva žena koja će proizvoditi u Šumadiji beli tartuf.

Ivana Novaković iz sela Masloševo ispod Rudnika planira da postane prva žena koja će se u Šumadiji baviti proizvodnjom tartufa.

Planira da za početak iskoristi 30 ari parcele na kojoj će se baviti uzgojem tartufa u simbiozi sa lešnikom.

U tom naumu pomaže joj komšija i višedecenijski poznavalac tartufarstva u Srbiji Radoslav Ćatić koji tvrdi da je zemlja ispod Rudnika odlična za proizvodnju tartufa u kontrolisanim uslovima.

"Prvenstveno mi je interesantno, to je nešto što je novo ovde i što bih ja lično volela da se razvije i da se proširi ta proizvodnja tartufa jer ovo je kao što znate voćarski kraj. Treba uneti nešto novo u selo i uopšte u Srbiju i okolinu. Planiram da zasadim beli tartuf jer je on najunosniji i najpogodniji za ovu vrstu zemljišta", izjavila je za RTV Ivana Novaković- budući proizvođač tartufa iz Masloševa kod Kragujevca.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

Novo blago iz Zasavice - "zlatne" gljive, kg nekoliko hiljada evra