Uz privredni razvoj stižu i investitori - Novi Sad dobro mesto za investiranje


Već naredne sedmice trebalo bi da budu raspisani prvi konkursi

Ove godine otvaramo programe obuka za varioce, u okviru kojih ćemo zajedno s Edukativnim centrom obučiti 100 polaznika za taj zanat, jer to je deficitarno zanimanje, rekao je za Dnevnik član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević.

Ovogodišnji akcioni plan zapošljavanja je usvojen i iznosi 145 miliona dinara.

Kroz isti će se, osim obuka za varioce, realizovati programi za pripravnike, stručne prakse, javne radove, samozapošljavanje i nova radna mesta za mikro i mala preduzeća i privatnike, kao i obuke u IT sektoru.

Po Radojevićevim rečima, već naredne sedmice trebalo bi da budu raspisani prvi konkursi i to oni za programe javnih radova, stručne prakse i pripravnike, dok se ostali mogu očekivati na proleće.

I ove godine nastavljamo trend realizacije programa zapošljavanja jer se to pokazalo kao dobra mera, koja pomaže poslodavcima, ali i mladima u sticanju iskustva u nekim prvim poslovima, kazao je Milorad Radojević, dodajući da konkurs za samozapošljavanje žena svake godine izaziva najveće interesovanje.

Osim programa zapošljavanja, na smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje zaposlenosti je, kako kaže sagovornik Dnevnika, značajno uticala politika privlačenja inostranih i domaćih investitora i kompanija, odnosno stvaranje dobrih uslova za privredni razvoj.

Osim toga, strane kompanije imale su veliki udeo i u rastu izvoza iz Novog Sada, koji je za deset meseci porastao za 20 odsto.

Kada dođu tako velike svetske kompanije, drugi investitori dobijaju određeni signal da je Novi Sad dobro mesto za investiranje, da vredi doći ovde i da će imati podršku lokalne samouprave i administracije, objasnio je Radojević, dodajući da su razgovori s potencijalnim novim investitorima na nedeljnom nivou, te da se nada da će već ove godine neko od njih odlučiti da uloži i dovede svoju kompaniju u naš grad.

Radojević navodi da ono što nam još uvek fali jeste saradnja između privrede i nauke, ali da ipak ima i svetlih primera. Jedan od njih je defintivno IT sektor, za kojim ostale grane još uvek kaskaju.

Zbog toga je iz Novog Sada pokrenuta inicijativa za povećanje kvota za upis na fakultete na IT smerove gde je za 20 odsto povećan broj u prošloj godini, objasnio je Milorad Radojević.

On je dodao da zbog toga Grad učestvuje i u izgradnji naučno-tehnonološkog parka, gde će osim studenata biti smeštene i privatne IT kompanije, koje danas kreiraju softvere čija je vrednost oko 200 miliona evra, što je dodatan podstrek za privredu grada.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo